clear

zoeken

search

Platishers

28 maart 2014

In 2012 en 2013 dook opeens overal het woord ‘phablet’ op, een fantasieloze samentrekking van de woorden phone en tablet, waarmee een bijzonder grote smartphone werden aangeduid. Het woord riep en roept bij veel mensen weerstand op, maar blijkt desondanks behoorlijk hardnekkig, zelfs in de Nederlandstalige media. Een journalist van Nederlands Dagblad zette het woord vorige maand tussen aanhalingstekens, in een artikel genaamd ‘Een reus aan je oor’, maar gebruikte het wel.

Ook dit jaar is er weer zo’n armoedig woord opgedoken: platisher. Met dat woord –een samentrekking van Platform en Publisher- doelt men op uitgevers die hun online publicatieplatformen nu ook openstellen voor volwaardige publicaties van derden (zoals Gawker.com) of juist op open publicatieplatformen die steeds vaker een professionele redactie aanstellen óf leden betalen voor het publiceren van content, zoals Medium.com dat doet.

Of dit woord het net zo lang zal volhouden als phablet is moeilijk te voorspellen maar je kunt al wel vaststellen dat het in korte tijd regelmatig opduikt, terwijl het nog maar een maand geleden werd gemunt door ene Jonathan Glick. In het artikel ‘Rise of the Platishers’ legde hij uit waarom hij het de moeite waard vond het woord te introduceren. Samengevat: omdat hij de ontwikkelingen ziet als iets nieuws en onderscheidends. Dat verdient een nieuw begrip, volgens hem.

Ook als het woord het niet gaat redden is het interessant om te zien wat er nu gebeurt. Kort na de introductie van het woord verschenen er elders kritische artikelen, met titels als ‘Word Terrorism: Wow, It’s a Platisher’, maar weer een paar dagen later wordt het ook serieus overgenomen. Door Nieman Journalism Lab, bijvoorbeeld, of door Digiday, dat op 3 maart het artikel ‘Rise of the ‘platisher’: The Washington Post starts tech arm’ publiceerde.

Zo snel kan het dus gaan.

@

Deze bijdrage verscheen ook in de rubriek #IPLingo, InformatieProfessional 3, 2014
Afbeelding: Gawker

Reageer