clear

zoeken

search

Je Googleaccounts beheren na je overlijden

16 maart 2014

Dat Google bijna een jaar geleden een dienst introduceerde waarmee je kunt instellen wat er met je account(s) moet gebeuren na je overlijden, was me ontgaan. Toen ik gisteren zat te rommelen met de instellingen van Gmail kwam ik het bij toeval tegen. ‘Inactiviteitsvoorkeuren‘ maakt deel uit van de pagina ‘Gegevenstools‘, waarop je kunt nagaan welke diensten van Google je (hebt) gebruikt en hoe je tevoorschijn komt in zoekresultaten.

Het grote zweven door de kosmos hoop ik nog heel wat jaartjes uit te kunnen stellen, maar het leek me niet verkeerd om deze dienst eens uit te proberen voor mijn hoofdaccount bij Google. Het bedrijf kondigt de dienst zelf als volgt aan:

Wat gebeurt er met uw foto’s, e-mails en documenten wanneer u uw account niet meer gebruikt? Google geeft u daar controle over. Mogelijk wilt u dat uw gegevens worden gedeeld met vertrouwde vrienden of familieleden of wilt u dat uw account volledig wordt verwijderd. Er zijn veel situaties waarin u uw Google-account niet kunt gebruiken of openen. We geven u de mogelijkheid te bepalen wat er met uw gegevens gebeurt, ongeacht de reden. Met Inactiviteitsvoorkeuren kunt u bepalen of en wanneer uw account wordt beschouwd als inactief, wat er gebeurt met uw gegevens en wie wordt ingelicht.

Het klusje was zo geklaard. Je vinkt aan na hoeveel maanden er actie ondernomen moet worden en met wie er contact moet worden gelegd. Je kunt er ook nog voor kiezen om met die persoon gegevens van je account te delen. Dat doe je uiteraard alleen als je iemand volledig vertrouwt.

Dat ook mijn telefoonnummer werd gevraagd voor het versturen van een verificatiecode vond ik minder. Google heeft al meer gegevens van mij in bezit dan me lief is. Daar staat tegenover dat deze service in beginsel prachtig is. Zes jaar geleden dacht ik al eens na over mijn online profielen na mijn overlijden, maar een antwoord op mijn vragen van toen had ik nog niet gevonden. Google geeft hiermee in ieder geval wel het goede voorbeeld.

@

2 Reacties

  1. Ozan Turkdogan schreef:

    Ja interessant artikel, goed om over na te denken. En jah dat Google onze privacy op grove schaal schendt, blijft schandalig..

  2. En ze zijn helaas niet de enigen Ozan :-/

Reageer