clear

zoeken

search

Buitengewoon: meer dan 10.000 leden voor Ik geef weg – Walcheren

19 maart 2014

Gisteren heeft de Facebookgroep Ik geef weg – Walcheren de mijlpaal van 10.000 leden behaald. Dat is toch bijna niet voor te stellen? Nu woont natuurlijk niet ieder lid op Walcheren, maar toch: dit voormalige eiland telt minder dan 115.000 inwoners. Dan zou dus bijna 1 op de 12 inwoners lid zijn van de groep. Ik vind dat des te opmerkelijker omdat ik ook weet dat veel mensen die de eerste maanden lid waren de groep al weer hebben verlaten. De ene werd gek van de vele meldingen (niet iedereen weet hoe je die uit kunt schakelen), de ander van gezeur rondom bepaalde advertenties. Desondanks komen er dik een half jaar na de lancering toch nog steeds meer leden bij dan er vertrekken. Ik zou het bijna een fenomeen gaan noemen.

Natuurlijk ben ik het experiment nooit gestart met het idee er lang veel aandacht aan te besteden maar ik vind het ook te leuk om er afscheid van te nemen. Het is gewoon mooi om betrokken te zijn bij dingen die in een behoefte voorzien. Daarnaast is het zo dat er momenteel veel minder incidenten zijn die ingrijpen vereisen dan voorheen. En als ze er dan wél zijn reageren of de groepsleden, of één van de zes beheerders. Problemen zijn over het algemeen in mum van tijd opgelost in ieder geval.

Mensen vragen me vaak of ik hier zelf nu ook nog plezier aan beleef. Welnu: ik schaam me er niet voor om te zeggen dat ik me ook regelmatig erger en inderdaad: ik zie ook liever mooie spullen aangeboden worden dan meuk. Maar wat maakt dat uit? Zolang vraag en aanbod op elkaar aansluiten is het toch gewoon goed?

Ook op de vraag of het mij persoonlijk wel eens iets oplevert kan ik bevestigend antwoorden. Onlangs kreeg ik een opdracht van een Walcherse organisatie, via een medewerkster die ik ken via de groep. Dat staat uiteraard niet in verhouding tot de uren die dit experiment me kosten of hebben gekost, maar ook dat geeft toch niks? Zo redeneer ik gewoonweg niet. Ik hoor en zie van alles. Het is lang niet altijd informatie waarop ik zat te wachten, maar luustert! Ik ben ook gewoon een nieuwsgierig Walchers Aagje eej? En ik kan nog eens flink lachen bovendien. De standaardkreet ‘graag meeloten’, bijvoorbeeld, dreigt een gevleugeld begrip te worden. Marco Evenhuis zag er nota bene een ontwerp voor een kek shirtje in!

Tot slot is er nog de factor leren. Ik leer van alles van dit gebeuren. Ooit schrijf ik daar nog eens een heel lang artikel over. De link naar mijn oorspronkelijke werk kan ik dan ook zonder meer leggen. Sla de onlangs gepubliceerde Competency Index for the Library Field 2014 er maar eens op na. In die index een hoofdrol voor ‘community engagement’. Nog even en ik kan dit gewoon kwijt op m’n cv hoor. Oh, wacht daar staat het al.

Gerelateerd:
Experiment: Ik geef weg – Walcheren
Ik geef weg – Walcheren, vijf dagen later
#Ikgeefweg Walcheren: de koek is nog lang niet op
Facebookgroepen: wel handig, niet inzichtelijk

@

Afbeelding Walcheren 1696: Wikipedia Duitsland

Reageer