clear

zoeken

search

'Macht via Twitter is beperkt': over Zeeuwse twitteraars in de PZC

22 februari 2014

Ik kon een grijns uiteraard niet onderdrukken, toen ik ontwaakte met een stroom berichten over m’n positie in een lijst met Zeeuwse twitteraars, die de PZC vandaag publiceerde. Het is leuk om te lezen dat andere twitteraars ook aan jou denken als ze een enquête voorgelegd krijgen. Gelukkig maakt het bijbehorende artikel van Rolf Bosboom ook duidelijk dat er van macht of invloed geen sprake is. Het heeft meer te maken met naamsbekendheid op het medium, waarschijnlijk. Rolf benaderde mij ook met zijn vragen. Hieronder de antwoorden die ik gaf:

  • Welke Zeeuwen zijn volgens jou gezaghebbend en invloedrijk als het gaat om Zeeuwse aangelegenheden, op welk gebied dan ook?

Ik denk dat meningen over invloed of gezag op Twitter sterk zullen verschillen van persoon tot persoon. Natuurlijk is het vaak zo dat een bekend of machtig persoon uit ‘de analoge wereld’ op Twitter ook veel sneller autoriteit heeft dan de gemiddelde twitteraar, maar binnen sociale media zijn er ook andere factoren die een rol spelen. Sommige gebruikers vinden iemand invloedrijk als iemand veel volgers heeft maar interessanter dan dat is het om te weten wie die volgers zijn en wat die op hun beurt doen met de informatie die een twitteraar deelt. Voor mij geldt (op Twitter) dat ik in het opgebouwde netwerk per onderwerp of bedrijfstak meestal wel mensen ken die ik beschouw als aanspreekpunt of visitekaartje van een organisatie, of als expert binnen een bepaald vakgebied.

Als het bijvoorbeeld gaat om Zeeuwse politiek en culturele kwestie mag ik graag de tweets lezen van Flip Feij (@lantvanbelogte). Dat geldt ook voor nieuws over Vlissingen. Voor dergelijk nieuws lees ik ook vaak de berichten van Pierre Pieterse (@Hollands_Glorie). Voor Middelburgse informatie lees ik graag de bijdragen van mensen als @heserob en @Marco_Evenhuis. Als het gaat om Goes lees ik graag @Goesje. Voor nieuws over Zeeuws-Vlaanderen en de lokale politiek en retail daar mag ik graag @gremberghe en @PetradeBoevere lezen. Een favoriet aanspreekpunt bij de PZC is @nadiaberkelder. Bij Omroep Zeeland @MarkRijk of @Pimzn. Bij Zeelandnet @jeroenvandbroek.

Zo zijn er ook mensen die interessant zijn als het gaat om muziek in de regio, literatuur, enzovoort. Ik dicht die mensen niet per se veel invloed toe, maar de meeste van hen hebben gemeen dat ze vaak durven te schrijven wat ze zien, horen en denken of dat ze je –altijd- snel antwoorden als je bepaalde vragen hebt. Door zich eerlijk en onafhankelijk te uiten  onderscheiden zij zich van het grote geheel en zijn ze vaak informatiever dan andere bronnen.

Invloedrijk wordt het echter pas als oproepen of meningen veel geretweet worden en ook daadwerkelijk leiden tot actie. Zo nu en dan gebeurt dat, maar dat is dan toch vaak meer de kracht van het netwerk dan van het individu.

  • Is daar een rangorde in aan te brengen (bv top-5, top-10)?

Alleen op persoonlijk niveau. Zie hierboven.

  • In hoeverre is Twitter een factor van belang als het gaat om het beïnvloeden van wat er in Zeeland gebeurt?

Ik denk dat er veel meer gelezen wordt dan menigeen beseft. Het is echter onmogelijk om vast te stellen hoe vaak en in hoeverre tweets leiden tot beleids- of gedragsveranderingen. Tegelijkertijd wordt er ook veel genegeerd. Je ziet bijvoorbeeld zelden of nooit dat een politieke beslissing wordt teruggedraaid naar aanleiding van afkeuring op Twitter. Op kleinere schaal gebeurt dat dan weer wel. Als veel mensen negatief twitteren, bijvoorbeeld over een vervelend voorval bij een bedrijf, dan zie je steeds vaker dat er geprobeerd wordt de (imago-)schade te beperken of te herstellen.

  • Neemt die rol van Twitter toe of af? Is er een verschuiving naar andere sociale media, zoals Facebook?

Het bereik van Twitter is niet te onderschatten, maar moet ook niet overdreven worden. Veel mensen gebruikten het medium nooit of nauwelijks. Daar komt bij dat door de informatieovervloed veel informatie wordt gemist. De verschillende platformen hebben veel overlap, maar zijn toch niet goed te vergelijken. Facebook heeft een groter bereik, maar daar blijft de invloed vaak beperkt tot de eigen kring van contacten, of tot groepen en bepaalde pagina’s. Uitzondering daarop zijn de gerichte acties, met als ultieme voorbeeld de pagina over Zwarte Piet. Er zijn continu verschuivingen maar als het gaat om kwesties die tot de verbeelding spreken van velen, dan doet het medium er niet zo toe: dan wordt het besproken op alle platformen. Op de langere termijn maken Twitter en Facebook wellicht weer plaats voor nieuwe netwerken, maar vooralsnog is er voor beiden nog steeds een belangrijke rol weggelegd, binnen de ‘sociale nieuwsvoorziening’.

Tot zover. Een citaat van @Lantvanbelogte in het artikel zelf deed me overigens ook grijnzen: “Voor Flip Feij, onder de naam Lantvanbelogte prominent twitteraar, zijn de informele ontmoetingen met andere sociale-mediagebruikers ‘bijna even belangrijk’ als zijn digitale activiteiten. Het Middelburgse café Seventy-Seven geldt daarbij als dé ontmoetingsplaats, waar ‘niet te onderschatten internetgerelateerde broeinesten voor een nieuwe online orde’ zijn ontstaan, aldus Feij.”
Er is geen betere dorpspomp dan een echte 🙂
Gerelateerd: 
@

Reageer