clear

zoeken

search

Biblioheld: Erik Kwakkel

22 februari 2014

Je hebt van die artiesten die beroemder zijn in het buitenland dan in eigen land. Wist je dat de Nederlandse bibliotheekwereld ook zo’n ster heeft? Dr. Erik Kwakkel is zijn naam. Hij is werkzaam bij de Universiteit Leiden. Toegegeven: hij wordt niet helemaal vergeten in de nationale media (zie het interview met Spijkers met Koppen en de waardering van zijn werkgever, bijvoorbeeld) maar dat is in ieder geval niet waar ik hem van ken. Ik zie Kwakkel vooal voorbij komen op grote internationale blogs. Op mijn favoriet BoingBoing, op Neatorama, Burnable Books en op Gawker, om er maar eens een paar te noemen. Er is veel waardering voor zijn werk, zoveel is wel duidelijk.

Wat doet Erik dan? Welnu: hij vertelt, visueel en met een knipoog, over oude boeken. Hij etaleert dat het een lust is, op het web. Hij is een ambassadeur van de boekdrukkunst, een promotor van bibliotheken. Wat mij betreft is hij een biblioheld.

Toen ik nog bij de Zeeuwse Bibliotheek werkte droomde ik soms stilletjes van een baantje in het magazijn, waar zo’n driekwart van de collectie is te vinden. Als ik daar inderdaad zou hebben gewerkt zou ik ook een ander blog hebben gehad. Niet zo’n mooie als die van Erik natuurlijk, maar wel zoiets.

Hoe het ook zij: als je je afvraagt hoe je een groter publiek kunt warm laten lopen voor cultureel erfgoed is Erik de moeite van het volgen waard. Hij snapt het.

Gerelateerd:
Papieren parels in een kluis van beton
Benevens eenige vreemde dieren en plantgewassen…
Ronald Rijkse neemt afscheid

@

Afbeelding middeleeuwse luchtgitaar: Engelberg 3

Reageer