clear

zoeken

search

Londen gefilmd in kleur: 1927 vs 2013

14 januari 2014

De filmbeelden van Londen in de jaren 20, gemaakt door Claude Friese-Greene, gingen ‘viraal’ vorig jaar. Ik had die opnames (in kleur) nog niet gezien, maar vandaag maakte ik er alsnog kennis mee, door een bericht op Colossal, over een bewerking die filmmaker Simon Smith 86 jaar later heeft gemaakt:

Fast forward 86 years later. Starting early last year filmmaker Simon Smith, armed with his own camera, traversed the footsteps of Friese-Greene to make his own film. The result is uncanny. Smith matched the original films shot by shot, mimicking the timing and angle almost perfectly for nearly 6 minutes of footage. While the differences between London of 1926 and 2013 are easy to spot when viewing the films side-by-side, what’s more amazing are the similarities. While clothing styles and car designs changed a bit, it’s almost impossible to tell some of these shots apart if it weren’t for the quality of the film.

Het resultaat is verbluffend. Het is, gek genoeg, inderdaad vooral leuk om te kijken naar de dingen die onveranderd zijn gebleven. Die zijn verrassender dan de verschillen. Dat ik zo’n project ook maar wat graag losgelaten zou zien worden op Middelburg, dat kun je we begriepe!

Gerelateerd:
Panorama: Londen in 320 Gigapixels
Faceless, een film gemaakt met beelden van beveiligingscamera’s
McDonalds liegt…maar doet wel aan leesbevordering

@

Reageer