clear

zoeken

search

Hoeveel bibliothecaris er van mij rest

12 januari 2014

Alleen als het me zo uitkomt.

Jeroen de Boer lachte hard, toen ik drie jaar geleden het bovenstaande antwoordde op zijn vraag wanneer ik mezelf nu voorstelde als bibliothecaris (en wanneer als informatiespecialist of iets anders). Het was natuurlijk een grapje, maar ik meende wel wat ik zei. Ik doe van alles en nog wat. Misschien is dat wel de reden dat ik me nooit helemaal bibliothecaris, informatiespecialist of onafhankelijke ZZP’er voel, laat staan publicist, marketeer of onderzoeker. Ik doe het allemaal een beetje, maar werd alleen opgeleid tot informatiespecialist. Moet ik mezelf dan ook zo noemen? Alleen als het mij zo uitkomt dus.

Maar nu ik bijna vier jaar onderweg ben als zzp’er wordt me steeds duidelijker dat ik mezelf nog vaker als bibliothecaris beschouw dan ik ooit had durven voorspellen. Als ik probeer te duiden waar die opvatting op is gebaseerd kom ik niet zo gek ver, maar het heeft iets te maken met mijn liefde voor het instituut (en het boekenvak in het algemeen) én met de dingen die ik het liefst doe op ‘t web. Eigenlijk komt het erop neer dat ik vind dat ik die dingen uit naam van een bibliotheek had moeten doen. Of het nu gaat om bloggen, om artikelen schrijven, om het uitbouwen van de ‘Dronksites’ of om het beheer van platformen als Ik geef weg en Open Bibliotheken: het past in mijn ogen perfect bij de doelen die bibliotheken en andere erfgoedinstellingen zich zouden moeten stellen binnen het digitale domein.

Maar dat vind ik. Het is maar een meninkje. Je zou natuurlijk niet willen dat overtuiging uitmondt in zelfoverschatting. Dat veel van de dingen waar ik in geloof nog niet omhelsd zijn door organisaties zegt eigenlijk al genoeg.

En toch, toch ben ik zo koppig dat ik blijf geloven in wat ik doe. Nog gekker: ik blijf volhouden dat een groot deel van mijn werk het werk van een bibliothecaris is.

Gerelateerd:
De informatiespecialist van morgen is vrij (2012)
De bibliothecaris verdwijnt van het informatietoneel (2007)
Bibliothecaris 2.0, een manifest in beeld en geluid (2007)

@

Afbeelding: Vanitas stilleven met boeken, 1633, RijksStudio

Reageer