clear

zoeken

search

Herinnert u zich deze nog? Over een oude foto en wat de mensen daar nog van weten

27 januari 2014

Van een afbeelding kijken we niet snel meer op, na drie jaar werk aan de ‘Dronksites’ van Walcheren, maar toen ik gisteren bovenstaande foto kreeg toegezonden via Facebook, van een onbekende jongen, was ik door het dolle heen. Hij schreef me dat het een kiekje betrof dat was genomen in café De Poort, een bij velen bekende zaak die tussen 1975 en 1989 was gevestigd in de Herenstraat in Middelburg.

Ik was blij omdat ik al geruime tijd op zoek ben naar foto’s van het interieur van die kroeg. Ik maakte er al een paar keer halve afspraken over, maar in de praktijk kwam het er steeds niet van. We verzamelden weliswaar een klein aantal foto’s van het café en z’n voorgangers, maar dan alleen van klanten en van het exterieur. Dan weet je eigenlijk nog niet zo gek veel. Dit plaatje was dus een regelrechte aanwinst.

Het bevreemde me wel dat ik zelf niemand herkende op de foto. Natuurlijk, ik was nog maar tien jaar oud toen hij werd genomen, maar meestal zie je op zulke plaatjes toch wel gezichten die je tien, twintig jaar na de opname nog steeds zag in het uitgaansleven. Niet in dit geval. Best opmerkelijk.

Ik plaatste de foto uiteraard direct op Facebook, met de vraag of anderen wél gezichten herkenden. Het was laat op de avond, maar er kwamen meteen reacties. De een verzuchtte ‘Ah ja, De Poort!’, de ander liet weten dat het niet De Poort was, maar café De Stoof aan de Nieuwendijk in Vlissingen. Het zou uiteindelijk uitmonden in een discussie met meer dan 50 reacties. Ook Joke van Vlissingen Dronk deelde de foto op Facebook. De meerderheid was er van overtuigd: deze foto was genomen in Vlissingen, 100% zeker!

Omdat ik beide zaken nooit van binnen had gezien was ik geheel neutraal in het gesprek. Ik genoot eigenlijk alleen maar. Maar dat de afzender van de foto meldde dat hij ook op het beeld is te zien, maar nog nooit De Stoof had bezocht, dat vond ik wel een goed argument. Ik was zeer benieuwd hoe het zou aflopen.

In de loop van de zondag kwam het antwoord. Iemand had geïnformeerd bij de toenmalige eigenaar van de Stoof. Die bevestigde dat het een groep Vlissingers betrof, die op stap waren in Middelburg. In de Poort dus. De zaken leken blijkbaar gewoon heel veel op elkaar. Maar dat vond ik niet eens het gekste. Er reageerden ook Middelburgers die vaak in de Poort kwamen maar de zaak ook niet als zodanig herkenden. Ze waren nog vrij stellig ook.

Ik vond dit echt smullen, bijna spannend zelfs. Dit zijn precies de dingen waarvan ik geniet, als ik bezig ben met graven in dat verleden. Maar wat zegt het nu, als er na 33 jaar al zoveel mensen zijn die zich dezelfde dingen totaal verschillend herinneren, en waargenomen zaken op een foto koppelen aan het eigen geheugen, of dat nu terecht is of niet? Hoe betrouwbaar zijn al die herinneringen nu precies? En veranderen die herinneringen als er niets niet klopt in het beeld, zoals de Vlissingers die in Middelburg op stap waren, of als meerdere mensen zeggen iets zeker te weten?

Misschien moet ik dat grappige boekje Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt weer eens herlezen. Dat gaat daarover. Ik vond het ooit razend interessant. In mijn herinnering dan toch, want als ik eerlijk wil zijn moet ik toegeven: ik ben het gewoon vergeten. Denk ik.

@

Foto café De Poort in Middelburg: Martin de Visser

3 Reacties

  1. Michael Minneboo schreef:

    Mooie casestudie. Ons geheugen is wat dat betreft bijna net zo onbetrouwbaar als de beloften van een politicus. Uiteindelijk klopt daar ook niets van. Dat boekje kende ik trouwens nog niet, maar klinkt interessant.

  2. Hehe, net zo onbetrouwbaar en willekeurig inderdaad: rommelig!

    Als je dat boekje nog eens tegenkomt in de restanten van Polare is het misschien best aardig om aan te schaffen. Vond het boeiend toen, dat weet ik nog wel…

  3. Michael Minneboo schreef:

    @Edwin: Het is eigenlijk gek: we lezen ons suf en genieten van boeken. Toch, als je een paar jaar later terugdenkt aan een specifiek boek, kun je er nog nauwelijks iets van herinneren.

Reageer