clear

zoeken

search

Facebookgroepen: wel handig, niet inzichtelijk

27 december 2013

Er is maar weinig makkelijker dan mopperen over de tekortkomingen van het grote boze Facebook. Dat vinden we best lekker met z’n allen. Ik heb zelf ook genoeg te piepen, maar als ik eerlijk ben wint bij mij respect het toch van kritiek. Houd een platform dat zoveel content bevat, en dat meer dan een miljard leden bedient, maar eens stabiel en in de lucht. En houd die leden maar eens vast. En verdien dan ook nog maar eens geld voor je aandeelhouders. Het is ongelooflijk knap, als je daar in slaagt.

Desondanks blijft het wringen tussen mij en Facebook. Ik ben en blijf gewoon een gebruiker. Het wringt dan niet eens meer zozeer vanwege de inbreuken op privacy en wat dies meer zij, nee, het wringt vooral omdat ik veel keuzes van de beslissers en programmeurs van het sociale netwerk niet begrijp of vertrouw. Waarom krijgen we via de app andere dingen te zien dan via de laptop? Wanneer worden statistieken van fanpagina’s nu wel gemanipuleerd en wanneer niet? Waarom krijgen contacten wel vaak te zien als een pagina jou ‘tagged’, maar niet als jij een pagina ‘liked’? Dat zulke dingen spelen is niet het vervelendste; het irriteert mij vooral dat ik de werking niet geheel doorgrond…en dat het zoveel tijd kost om de logica wél te leren begrijpen.

Het experimenteren met groepen heeft me ook nog niet veel wijzer gemaakt. Ik geef weg – Walcheren is in veel opzichten weliswaar leerzaam, vooral als het gaat over het menselijke aspect, maar qua functionaliteit is er veel dat me ontgaat. Waarom is het nu zo dat je in groepen wel een poll kunt starten, en op fanpagina’s niet? Waarom kun je alleen berichten met foto’s archiveren? En waarom zijn er geen statistieken beschikbaar voor groepen? Zit daar ook een filosofie achter?

Erg belangrijk is het niet, maar ik krijg regelmatig vragen over ‘de cijfers van Ik geef weg’. Een beetje geautomatiseerd inzicht zou daarom wel makkelijk zijn. Veel meer dan een ledenteller en een weergave van het aantal reacties en duimpjes biedt de site echter niet. Ik zou handmatig de paar duizend foto’s die sinds september zijn gearchiveerd kunnen tellen, maar dat geeft ten eerste geen volledig beeld en is ten tweede erg omslachtig. Met de nieuwe zoekfunctie van Facebook kan ik weliswaar zoekopdrachten als “People who uploaded photos posted to Ik geef weg – Walcheren” of “Photos uploaded in Ik geef weg – Walcheren”, maar dan moet ik de resultaten alsnog pagina voor pagina doorscrollen. Alleen al die eerste zoekopdracht geeft meer dan 1000 resultaten. Ik dank je de koekoek! En als je dan denkt dat je misschien een tellertje uit de broncode van de pagina kunt vissen heb je het ook mis. Ik herken het in ieder geval niet, in de grote brij.

Ik weet niet veel van programmeren, maar iets zegt me dat je hier wel een scriptje voor moet kunnen maken. Het zou me ook niet verbazen als zo’n script al bestond. Maar weet je, ik ben gewoon te lui om hier nog dieper in te duiken…en verval dus maar weer in gemopper over het feit dat Facebook dit niet gewoon biedt. Dat is niet wat je noemt constructief, maar hey, als gebruiker hoef je niet altijd constructief te zijn, toch? Groepen zijn handig in het gebruik maar bieden weinig inzicht in dat gebruik. Dat is jammer.

Genoeg gemekkerd. Laat ik blijven focussen op het sociale aspect. Er gebeuren veel mooie dingen daar, ook tijdens kerst. Juist tijdens kerst.

@

2 Reacties

  1. JoG schreef:

    Misschien kan en wil Corinne Keijzer je verder helpen ? N.a.v. : Facebook update – vrienden volgen (via Jurroen Cluitmans) waar ik lees : "… ben […] bezig met een boek over Facebook, dat in december 2013 uitkomt…" (bron: Facebook status 10152504269459768 met daarin links)

  2. Dank je Joost,

    Als haar boek uit is zal ik eens loeren of er ook dingen in staan die verder gaan dan de instellingen die FB zelf biedt. Die heb ik inmiddels wel aardig verkend, maar er is altijd weer meer te tweaken dan je denkt 🙂

Reageer