clear

zoeken

search

Een minder irritant Facebook met F.B. Purity…voor zolang het duurt

15 december 2013

Facebook mag dan onvoorstelbaar groot en populair zijn; bij veel gebruikers is de grens tussen liefde en haat voor het platform flinterdun. Sinds ik de groep ‘Ik geef weg – Walcheren‘ beheer merk ik dat extra goed. Ik lees dagelijks dat talloze mensen worstelen met de beperkingen van de mobiele versies van de website, waarvan ze soms niet eens meer in de gaten hebben dat het een beperking is. Als je Facebook alleen gebruikt op je mobieltje of tablet weet je tenslotte niet wat je te zien zou krijgen als je dezelfde pagina zou openen op je pc.

Dat is precies de reden waarom er zo vaak verwarring is over privéberichten die niet naar vreemden kunnen worden verzonden, of die direct in het aparte postvakje ‘overige’ belanden. In de app van Facebook krijg je dat postvakje niet eens te zien. De tijdlijn van de app ziet er ook heel anders uit: berichten lijken daar veel willekeuriger te worden getoond en oudere berichten duiken daar langduriger op dan op je lap- of desktop. Over de verwarring die ontstaat door verschillen in instellingen en algoritmes per afzonderlijke gebruiker heb ik het nog niet eens.

Het zijn van die dingen die de gebruikerservaring er beslist niet beter op maken, maar die je wel steeds het gevoel geven dat Facebook ze bewust handhaaft of introduceert. Facebook wil gebruikers graag vasthouden, maar zoekt ondertussen continu de grenzen op van wat die gebruikers (niet) willen of accepteren. De kans is groot dat het bedrijf adverteerders nog liever vasthoudt. Die brengen nu eenmaal wel geld in het laatje.

Een bevestiging van die veronderstelling vond ik onlangs op het blog van Arnoud Engelfriet, onder de titel Het einde van de power user, of waarom je Windows wél en Facebook níet mag tweaken. In die post schreef Arnoud onder meer over de extensie Social Fixer (waar ik nog eens over schreef toen het nog ‘Better Facebook’ heette). Als je die extensie installeert in je browser kun je de verschijningsvorm van Facebook meer naar je hand zetten door allerlei onderdelen van de pagina simpelweg uit te zetten of te blokkeren. Maar wat blijkt? Facebook dreigde met juridische stappen tegen de maker van die extensie, waarna die in oktober van dit jaar overstag ging. Daar schreef hij zelf ook over.

Dat maakte me nieuwsgierig naar de andere, door Arnoud genoemde, extensie, F.B. Purity. Die heb ik geïnstalleerd en uitgeprobeerd. Op dit moment lijkt die goed te werken. De rechterkolom is prettig leeg en vanuit de tijdlijn is dat wat ik heb laten verdwijnen inderdaad verdwenen. Ik ben benieuwd of dat zo zal blijven, en als dat zo is: hoe lang het dan nog zal duren voordat de grote F ook achter dit bedrijfje aan zal gaan.

Ik kom er ongetwijfeld nog eens op terug, het is interessant genoeg. Als Facebook volhardt in het verbieden van toepassingen die je meer vrijheid geven zullen ze toch zelf meer rekening moeten gaan houden met de gebruikers. Doen ze dat niet, dan lopen die gebruikers misschien weg zodra er een alternatief komt dat interessant of groot genoeg is. En dan heb ik het niet alleen over ‘power users‘. De gemiddelde gebruiker weet de weg naar geavanceerde instellingen ook steeds vaker te vinden. Facebook zou om te beginnen eens kunnen overwegen mensen niet te dwingen elementen uit te schakelen, als ze die niet willen, maar hen in plaats daarvan de mogelijkheid te bieden ze in te schakelen als dat wél het geval is. Maar dat is vast teveel gevraagd. Voor je het weet zappen complete volksstammen weg van je reclameblokken. Dan kun je wel inpakken, met je aandelen.

Gerelateerd:
Extensie van de week: Better Facebook
De informatie die we missen: aandacht op Facebook heeft een prijs
Exit Facebook
Over de privacy en evil interfaces van Facebook
Graph Search: het nieuwe zoeken van Facebook hakt er flink in

@

2 Reacties

  1. Michael Minneboo schreef:

    Interessant, Edwin. Ik denk zelf dat het nog maar een kwestie van tijd is voordat FB het zo bont maakt dat gebruikers massaal permanent zullen uitloggen. Het is daarom zaak om je als bedrijf, ZZP'er en blogger niet te afhankelijk te laten maken van de Facebookmaffia.

  2. Die onafhankelijkheid voor ogen houden is inderdaad wel belangrijk. Door gemakzucht vergeet je dat wel eens….

Reageer