clear

zoeken

search

Afscheid van een bieb met een mediawijze week

01 december 2013

Toen ik eind vorig jaar afscheid nam van Bibliotheek Oosterschelde, als specialist digitale bibliotheek, had ik nog veel te werken uren ‘over’. Die uren heb ik, uitgesmeerd over 2013, alsnog besteed aan werkzaamheden rondom de website en nieuwe media. Ik had de laatste uren gereserveerd voor de Week van de Mediawijsheid van dit jaar. Ik was aanwezig bij een workshop 3D-printen in de vestiging Goes en afgelopen vrijdag was ik begeleider van een zogenaamd Tabletcafé, in de vestiging ‘s-Gravenpolder.

Ondanks het feit dat die tabletcafés momenteel nogal heet zijn in bibliotheekland, wist ik vooraf eigenlijk niet zo goed wat me te wachten stond. Ik wist alleen dat het een sessie zou worden zonder voorbereiding of ondersteunend materiaal, en dat het de bedoeling was dat de mensen elkaar vooral zouden helpen en bijpraten.

Het liep uiteindelijk anders. Er werden wel degelijk tips uitgewisseld onderling, maar de 11 dames en 1 heer vonden het helemaal niet erg om te luisteren naar de vragen van andere aanwezigen, ook niet als die vragen specifiek gingen over Android of iPad. Dat stelde me in de gelegenheid om het gros van de vragen klassikaal af te handelen. Toen ik mezelf met luide stem hoorde tetteren over updates, inlogperikelen en andere zaken kon ik een grijns niet onderdrukken. Ik was er wederom ingetuind. Ik roep altijd dat ik de rol van docent probeer te vermijden wanneer ik dat maar kan, maar zelfs als het niet noodzakelijk is, manoevreer ik mezelf toch weer in die rol. Erg geloofwaardig maakt me dat natuurlijk niet.

Maar vooruit. Het was nog gezellig ook en weet je wat het is? Senioren zijn vaak zo dankbaar voor dingen die je uitlegt of tipt. Dat doet je je eigen kronkels vergeten. Ik vond dit in ieder geval een mooie afsluiter van mijn periode bij Oosterschelde. Het was mooi. Men heeft daar goed voor mij gezorgd. Waarvan akte.

Gerelateerd:
Week van de Mediawijsheid voorziet in een behoefte
Mijn 2012, september: dilemma’s van een ZP’er
Werkplezier bij Bibliotheek Oosterschelde

@

2 Reacties

  1. Edo Postma schreef:

    Heel herkenbaar 😉
    Wat ik steeds lastiger vind is om een duidelijk en rechtlijnig verhaal te vertellen, zonder mitsen en maren. Gewoon zo werkt het en dit is het. Want overal is wel weer een uitzondering voor. Geen flash? "Ja maar op vroegere Androids wel en er is ook een browser voor", hoor je je collega verbeteren of iemand uit de groep tegenwerpen… "Wat is flash?" hoor je iemand vragen… "Je bedoelt een flits om foto's mee te maken" helpt een ander.

  2. Haha, precies ja. Diversers dan ooit. Windows 98 voor iedereen had ook zo zijn voordelen 🙂

Reageer