clear

zoeken

search

Graph Search: het nieuwe zoeken van Facebook hakt er flink in

25 november 2013

De een noemt het ‘een privacynachtmerrie‘, de ander ‘de droom van elke marketeer‘. Feit is dat de nieuwe interne zoekfunctie van Facebook, Graph Search, het nodige stof doet opwaaien.

Toen ik er voor de eerste keer over las werd ik meteen nieuwsgierig, maar ik besloot even te wachten tot de functie ook beschikbaar zou komen voor Nederlandse gebruikers. Maar omdat we inmiddels bijna een jaar verder zijn en het nog steeds niet beschikbaar is, besloot ik gisteren  de tip van Henk van Ess, uit zijn presentatie ‘Let’s get personal‘, ter harte te nemen, door de taal van mijn Facebookprofiel te wijzigen in ‘English (US)’. Dan kun je als Nederlander Graph Search namelijk wél gebruiken.

Vannacht heb ik een uurtje zitten spelen met de nieuwe functie en ik kan niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk ben van de mogelijkheden. Ik heb uiteraard veel te veel contacten op het platform. Dat maakt het zoeken naar interessante foto’s voor bijvoorbeeld Middelburg Dronk, er niet eenvoudiger op. Met Graph Search kan ik nu veel gerichter zoeken, bijvoorbeeld met een opdracht als “Photos taken in Middelburg, Netherlands before 2006”. Dat is geweldig.

Met de schaduwkant van de zoekfunctie maakte ik ook kennis. De presentatie van van Ess wijst daar ook op (lees het artikel op De Nieuwe Reporter, ‘Gericht bronnen zoeken met Facebook Graph Search‘) maar als je er zelf mee aan de slag gaat ervaar je het toch wat sterker. Sommige zoekopdrachten zijn nog vrij onschuldig, zoals “Friends of people who joined Ik geef weg – Walcheren who joined Koopjeshoek Walcheren 0118”, maar je kunt het uiteraard ook een heel andere draai geven. “Mag ik van u alle mensen die hebben aangegeven dat zij in Middelburg wonen, en die hebben gewerkt voor de bibliotheek en van punk houden?” Je kunt het zo gek maken als je maar wilt.

Mijn eerste indruk houdt het midden tussen fascinatie en bezorgdheid. De mogelijkheden zouden me niet mogen verbazen, maar toch viel mijn mond een beetje open, eerlijk is eerlijk. Laat ik het er maar op houden dat ik weer wakker ben. Ik ben in ieder geval ook nog even door mijn ‘like-geschiedenis’ gegaan, om een grote schoonmaak te houden. Ik heb niet de illusie dat ik daarmee buiten schot blijf, maar ik heb toch in ieder geval geprobeerd het zicht zo troebel mogelijk te houden. Maar ondertussen laat ik de taal wel mooi op Engels staan, dat begrijp je wel. Zoeken is mijn vak tenslotte.

Gerelateerd:
Exit Facebook
Like-gate: meer over het aandachtsbeleid van Facebook
Prachtig, dat nieuwe Facebook, maar je wordt te grazen genomen waar je bij zit

@

3 Reacties

 1. Rob Coers schreef:

  Ik had exact dezelfde gedachte als jij. En toevallig ook gisteren er wat mee geexperimenteerd. In mijn geval eens wat gezocht naar mensen die in mijn woonplaats badminton als liefhebberij hebben aangegeven. Kijk, dat geeft een mooi lijstje om leden te werven voor de vereniging.
  Maar wat is vervolgens toegestaan, netjes of 'not done' met die wetenschap aan de haal te gaan?

 2. Unknown schreef:

  Bezorgdheid om zo'n zoekfunctie lijkt me inderdaad terecht. Wat ik me daarbij afvraag: hoever zoekt Facebook? Duidelijk niet alleen in mijn eigen connecties. Wie zijn dan echter al die mensen die ik niet ken? Zijn dat dan vrienden van mijn vrienden of gaat dat nog verder?

 3. Eric Hennekam schreef:

  Niet voor niets dat Facebook Graph Search in mijn nieuwe personen zoeken top 10 staat //erichennekam.blogspot.nl/2013/11/top-10-beste-website-voor-personen.html De kracht van deze zoekmachine binnen Facebook is enorm. Wil je alle bibliothecarissen weten die van gokken houden? Wie vinden de PVV een aardige partij? Welke restaurants worden er door gemeenteraadsleden frequent bezocht? Etc etc. Tijdens workshops laten Henk van Ess en ik dit allemaal regelmatig zien. Maar het blijft beperkt tot Facebook.

Reageer