clear

zoeken

search

De Middelburgse Grachtengordel on tour: een historische voorstelling in de grachtenkroegen van de stad

23 oktober 2013

Over het mooie project de Middelburgse Grachtengordel schreef ik in januari al eens. Dat project, van Jan-Willem en Johan Antheunisse, heeft uiteraard veel raakvlakken met Middelburg Dronk. Daarom vind ik het des te leuker om te kunnen melden dat de eerste contouren van samenwerking tussen die twee projecten zichtbaar worden. Een tijdje geleden vertelde Jan-Willem ons dat de succesvolle rondvaarten die hij en z’n broer in het verleden verzorgden, een vervolg krijgt. Vanavond geeft het duo een voorstelling onder de titel ‘Gordel on Tour’, in de Zeeuwse Bibliotheek.

De belangstelling voor die voorstelling blijkt dusdanig groot te zijn dat de broers het plan hebben opgevat om deze winter een mini-toernee langs Middelburgse grachtencafés en andere locaties te doen. Voor dat plan konden wij de Grachtengordel van dienst zijn. We benaderden de eigenaars van Kanaalzicht, Kloveniersdoelen, De Zwarte Ruiter op ‘t Witte PaartDe Koning en Heinde & Vers met de vraag of zij gastheer/gastvrouw willen zijn van dit evenement. Ook van die kant was de belangstelling groot: de een is nog enthousiaster dan de ander. De voorstelling van vanavond krijgt de komende maanden dus een vervolg, in de Middelburgse kroegen. We houden jullie op de hoogte!

Voor de volledigheid hieronder een paar fragmenten uit de introductie van de broers Antheunisse:

Ongetwijfeld heeft u het zelf ook wel eens  bij de hand gehad: moeder wordt jarig. Wat moet je ze nou weer geven, het mens heeft al alles! Die verzuchting is  in 2007 ook te horen bij de kinderen van mevrouw Antheunisse- Catsman uit Middelburg  die dat jaar haar 86ste verjaardag gaat vieren. Haar zoon Johan  oppert dan het idee haar een rondvaart door de Middelburgse wateren aan te bieden samen met al haar kinderen en klein- en achterkleinkinderen.  Met de eigenaar van Rondvaart Middelburg  wordt afgesproken dat de stuurman op de verjaardagstrip van oma zijn mond houdt en de microfoon over laat aan de broers Johan en Jan-Willem. Zij zijn immers opgegroeid op de route van de rondvaart en zullen de familie trakteren op verhalen uit hun jeugd. Het moet een varende terugblik worden op het leven, werken en opgroeien in de Jaren ’50. Ter voorbereiding worden er verschillende Middelburgers geraadpleegd die in de genoemde periode ook in deze buurt vertoefden. 


Als dan oma’s verjaardag gevierd gaat worden hebben de broers een scala aan feiten en verhalen die ze gedurende een toch van twee uur door de Middelburgse wateren aan de familie opdissen. In stijl uitgedost in stemmige jaren’50 kledij weet het duo de passagiers  te onderhouden met boeiende verhalen die zeker bij de wat oudere passagiers herinneringen oproepen die al ver weggezakt waren. Het naoorlogse gebrek aan alles en de toestand in het wederopbouwende Middelburg worden met de nodige humor gebracht waardoor de rondvaartboot zo nu en dan wat lichtjes lijkt te deinen.


Het zal een verjaardagsfeestje met een staart worden. Na deze heugelijke dag wordt de kiosk van de rondvaart overspoeld met vragen naar deze bijzondere, nostalgische rondvaart: “Doen je het nog een keer? Kunnen wij ook een keer mee?” Het gonst plots in Middelburg er daarbuiten: er gebeurt iets bijzonders op de Middelburgse wateren. Omroep Zeeland en de Provinciale Zeeuwse Courant besteedden er uitgebreid aandacht aan dat jaar.

Hierna hebben  de broers zo’n 35 keer deze tocht opnieuw gemaakt met voor het merendeel mensen die op een af andere manier een band hebben met dit stuk Middelburg uit die tijd. Ook  personeelsverenigingen van Middelburgse ondernemingen, complete families die ooit aan de route woonden en zelfs  de volledige gemeenteraad van Middelburg met de  burgemeester en wethouders hebben de tocht meegemaakt. Het gebeurde vaak dat na afloop van de rondvaart er passagiers  de broers aan klampten en aanvullingen of nieuwe informatie aandroegen. Gaandeweg werd er in feite een geschiedenis geschreven.

Ook de voelhorens van het bestuur van de Heemkundige Kring Walcheren kwamen in aanraking met dit fenomeen en benaderden de broers voor een presentatie van hun verhaal voor haar leden. Omdat er in een boot van de Rondvaart Middelburg plaats is voor hoogstens 52 personen is er afgesproken de presentatie dan maar eens in een zaal te doen. Aan het eind van dit artikel vindt u daar meer gegevens over.
Die ‘voorstelling in de zaal’ zal niet onderdoen voor een rondvaart, zo verzekeren ons de broers. “je vaart dan wel niet langs de plekken waar over we het hebben, maar in de zaal gaan we wel de plekken en de mensen van weleer laten zien!” zo beloven de broers. Dat maakt nieuwsgierig.

Hun verhaal  begint bij de Langeviele Binnenbrug. Rondvaren in de jaren ’50 is hier onmogelijk omdat de grachten vol liggen met boomstammen, eigendom van Houthandel Alberts. Om beurten nemen de broers een deel van het verhaal voor hun rekening. Uitgebreid aandacht is er voor de verdwenen straten zoals Winterstraat, Vlissings Wagenplein, Terrpakhuizenstraat  en de Achtersingel. De Tweede Wereldoorlog is nog volop aanwezig als de klampen hout, stenen, zand en grind die op de kaaien liggen opgeslagen de revue passeren. De naoorlogse wederopbouw, de vele noodwoningen en de nog voelbare schaarste uit die tijd komen aan bod. En wat te denken van al die mensen die wekelijks ‘aan de deur ‘ komen: voddeboeren, melkboeren en al die andere neringdoenden. Wekelijks worden de broers nog getipt door deze en gene. Dat is ook te danken aan de site www.middelburgsegrachtengordel.nl.
@
Foto Friteskraam aan de Houtkaai in Middelburg: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek

Reageer