clear

zoeken

search

De Codex Seraphinianus: een fantastisch boek

30 oktober 2013

Een paar weken geleden las ik op Boing Boing (waar anders?) een artikeltje over het intrigerende boek Codex Seraphinianus. Ik vroeg me vooral af hoe dat boek, dat al in 1981 werd uitgegeven, tot dat moment aan mijn aandacht was ontsnapt. Wat een parel is dat zeg! Samplekanon noemt het een ontregelende encyclopedie en ik citeer uit Een kijkje in ’s werelds vreemdste boek, van PopcornCulture:

De eerste persoon die Codex Seraphinianus onder ogen kreeg, moet gedacht hebben een buitenaards document in handen te hebben. Dit surrealistische kunstwerk, dat in 1981 uitgebracht werd door de Italiaanse architect en industrieel ontwerper Luigi Serafini, staat bekend als ’s werelds vreemdste boek. Op het eerste gezicht lijkt het een encyclopedie te zijn. Een belangrijk verschil is dat een encyclopedie normaliter als een systematisch geordende verzameling van menselijke kennis fungeert. Hoewel Codex Seraphinianus de schijn van structuur heeft (elk hoofdstuk lijkt een apart onderwerp te behandelen, zoals flora en fauna of spellen en sporten), beschrijft het niets dat menselijke kennis genoemd kan worden. Wat het boek dan wel doet? Het biedt een kijkje in een fictieve wereld, en beschrijft deze in een fictieve taal, die weergeven wordt in een fictief alfabet.

Dit is een titel uit de categorie boeken waar je hebberig van wordt. Maar gelukkig: het is ook in bezit van de Zeeuwse Bibliotheek, waar het weliswaar niet wordt uitgeleend, maar wel kan worden opgevraagd uit het magazijn. Dat ga ik zeer binnnenkort eens doen. Moet je kijken man!

Gerelateerd:
Het duurste boek ter wereld?
De Codex Gigas terug naar Praag
De Pelle Humana: Boeken gebonden in mensenhuid
Lekker geheimzinnig: de occulte bibliotheek

@

Reageer