clear

zoeken

search

Wikipedia laagdrempeliger dankzij de visuele tekstverwerker

23 september 2013

Over Wikipedia en de software waar Wikipedia op draait, MediaWiki, heb ik al vaak de loftrompet gestoken maar eerlijk is eerlijk: het platform heeft ook veel nadelen. Dat hebben we wel gemerkt in het ontwikkeltraject van Middelburg Dronk. Neem nu de gebruiksvriendelijkheid van de software. Een van de eigenschappen van een wiki is dat iedereen kan bijdragen aan de inhoud ervan maar in de praktijk zie je dat veel mensen daar van afzien. De een voelt zich eenvoudigweg niet geroepen om kennis te delen, de ander haakt af omdat aanpassingen te vaak niet worden geaccepteerd door Wikipedianen. Dat is zonde, maar ook begrijpelijk. Er is maar weinig zo frustrerend als zinloos werk, tenslotte.

Er zijn echter ook veel mensen die afzien van een bijdrage omdat zij vinden dat het bewerkproces van MediaWiki te complex is. Dat is pas écht zonde. Het hoeft namelijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Ik heb zelf ook nooit al die codes en structuren uit het Handboek MediaWiki uit mijn hoofd geleerd; mijn trucje is dat ik de bron van een pagina die er goed uitziet kopieer, en de teksten en afbeeldingen aanpas op het nieuwe artikel. Het handboek gebruik ik alleen als ik eens een nieuw element wil toevoegen. Dan zoek ik op hoe dat moet.

Maar straks is zelfs dat misschien niet meer nodig. MediaWiki werkt namelijk hard aan de ontwikkeling van een visuele tekstverwerker, die er voor zorgt dat je artikelen in de online encyclopedie voortaan kunt aanpassen zoals je dat ook doet in een geopend Worddocument. Rechtstreeks binnen de tekst dus. Die visuele tekstverwerker is in juli in gebruik genomen binnen de Engeltalige Wikipedia. Gisteren heb ik het even uitgeprobeerd en het werkt prima. Je klikt, je voegt toe en je slaat op. Dat is alles. Daar zouden de meeste mensen toch toe in staat moeten zijn, mag je aannemen.

Dat de integratie in de Nederlandse variant nog even op zich laat wachten is jammer maar noodzakelijk. Er waren nog iets te veel haperingen blijkbaar. Maar dat is vast een kwestie van tijd. Als het aan mij ligt krijgt Middelburg Dronk deze editor ook, maar ik weet niet of de technisch beheerder dat voor elkaar krijgt. We zullen zien. Wiki’s zijn ieder geval weer wat laagdrempeliger geworden. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.

Gerelateerd:
Niet in een handomdraai: bijdragen aan Wikipedia
Wel in een handomdraai: bijdragen aan Wikipedia vanuit Open Office
Het project Wiki loves bieb
Gelezen: The Wikipedia Revolution
Bibliotheken op Wikipedia en wiki’s: een pleidooi

@

Reageer