clear

zoeken

search

Middelburgse zwanen wijken niet voor klapperlinten

02 september 2013

“Zwaan valt auto’s aan in Middelburg”, las ik vorige week op de site van de regionale omroep. Het bijbehorende verhaal bleek zich deels af te spelen in onze wijk, dus ik las met belangstelling verder en ik bekeek de videoreportage. Het was zo’n bericht dat me alleen maar deed hopen dat experts wel raad zouden weten met deze situatie. Een jaar eerder was er op dezelfde plek immers ook al de nodige zwanencommotie.

Maar zo eenvoudig ligt dat blijkbaar niet. Vanmiddag zag ik op Facebook bovenstaande foto, met het bijschrift “Waarschijnlijk van achter een bureau bedacht; dat lint houdt die zwanen wel tegen. Yeah right”. Ik dacht dat het om een grap ging, maar dat was een misvatting. Het klapperlint is dus écht ingezet als wapen tegen het zwanengedrag.

Nu heb ik geen verstand van zwanen en van klapperlinten zo mogelijk nog minder, maar ik zou zelf nooit bedacht hebben dat zo’n lint zwemvogels op afstand houdt. Maar ik zie ongetwijfeld iets over het hoofd. Of niet, want als de foto iets duidelijk maakt is het wel dat de dieren zich niet aan de waterzijde van het Grote Klapperen bevinden. Toen ik aan de fotograaf vroeg waarom er niet voor een andere oplossing was gekozen schreef hij “dat ze voor de rest niets mochten, door de Flora- en Faunawet”. Op de website van de gemeente Amersfoort schrijft men daarover:

Knobbelzwanen vertonen soms agressief gedrag richting mensen, vooral als er jongen zijn. Daarnaast zijn er gevallen bekend waarbij ze auto’s hebben beschadigd (doordat ze agressief reageren op de weerspiegeling van hun evenbeeld). Neemt u zelf voldoende afstand wanneer de zwanen jongen hebben. Als u een donker gekleurde auto heeft, dek deze dan af met hoezen of parkeer de auto niet in de buurt van een nest met jongen. Dit om te verkomen dat zwanen op uw auto pikken. De gemeente kan zwanen alleen verjagen of verplaatsen met een ontheffing van de Flora- en faunawet. Daarom wordt er altijd gezocht naar andere oplossingen zoals het geven van voorlichting of het plaatsen van hekken. Zelf kunt u helpen de overlast te verminderen door zwanen niet te voeren. Door te voeren raken knobbelzwanen gewend aan mensen en zoeken ze dan ook op. 

Ok, maar dan nog. Een lint? In Huissen zette de gemeente dranghekken neer. Het lijkt me dat ook dat geen onneembare hindernis voor een zwaan, maar vooruit, het doet vast al meer dan een lint.

Misschien is de overlast wel te beperkt of te kortstondig voor genoemde verplaatsingsontheffing? Ik lees dat er in Den Helder pas serieus werd ingegrepen toen de boel escaleerde. Ik kan geen andere reden verzinnen. Iemand anders wel?

@

Foto’s: Ad Markusse

Reageer