clear

zoeken

search

Het Zweedse ebookmodel van Atingo: samenwerking tussen uitgevers en bibliotheken

23 augustus 2013

We waren het er vorige week vrijdag tijdens de bierblio in Amsterdam behoorlijk over eens: we geloven het wel zo’n beetje, met die dialoog over het uitlenen van eboeken tussen nederlandse bibliotheken en uitgevers. Het verhaal sleept zich al jaren voort en niemand behalve de onderhandelaars lijkt te weten wat de perspectieven nu werkelijk zijn. Zo nu en dan zijn er aardige ontwikkelingen te melden, zoals de goede ontvangst van de app Vakantiebieb maar daar staat tegenover dat je hoe groot de opbrengst precies is van vrij prijzige pilotcampagnes als ‘Lees Meer’.

En we horen wel fluisteren over de mooie ontwikkelingen in dezen, in Canada, en dat men achter de schermen het ooit door Frank Huysmans aangekaarte Noorse model verkent, maar het zijn toch verhalen als die in HP/De Tijd, die melden dat uitgevers van eboeken zelf bibliotheekje gaan spelen, die het meest rondzingen en blijven hangen. We willen inmiddels pas geloven dat een goede oplossing mogelijk is als we die daadwerkelijk zien. Dat krijg je, van lang wachten.

En toch sluimert nog altijd de hoop op iets moois. Zo ook nu ik het artikel Startup Atingo Promises “Radical” Approach to E-Book Library Lending heb gelezen. Daar leerde ik van dat niet alleen Noorwegen een interessant model voor het uitlenen van eboeken heeft, ook in Zweden lijkt er behoorlijk wat schot in de zaak te zitten. Op de website The Literary Platform wordt dat model toegelicht in The Swedish Model: Or How We Learned to Stop Worrying and Love Ebook Lending. Een citaat:

The book industry is no different. Just over a decade ago publishers and librarians formed a joint task force that came up with a model for ebook lending which still to this day seems unique in the world: transaction fees for every loan; no cap on the number of concurrent loans; and access to full catalogues without entry fees. In short, ebooks are treated as services. The model is self regulatory: ebook lending can’t “hurt sales” since the publisher is free to manipulate prices for library circulation on each individual title. On the other hand, libraries have the tools to select exactly which ebooks they carry. This explains why trade statistics from September last year show that six times as many ebooks were distributed through the library network than through all commercial outlets combined. In this dynamic climate some libraries are starting to dip their toe into publishing too, digitising and distributing their own books to patrons as well as to other libraries.

Het platform Atingo, uit de koker van Axiell (zie het jaarverslag van 2012) en Publit.se, gaat dit model doorontwikkelen. Alsof het bestaande model nog niet interessant genoeg was. Dat lijkt me de moeite van het volgen waard. Dat is dan ook precies wat ik ga doen. En dan maar hopen dat uitgevers en bibliotheken in Nederland ook meekijken. Of zou het echt al te laat zijn?

@

Foto: Openbare Bibliotheek Stockholm

Reageer