clear

zoeken

search

Experiment: Ik geef weg – Walcheren

26 augustus 2013

Zeg eens eerlijk: hoeveel spullen heb je in huis die jij nooit meer gebruikt maar waarvan je kunt verwachten dat andere mensen er nog veel plezier van kunnen hebben? Die twee verouderde mobieltjes misschien? Die eerste spelcomputer? Die stapel boeken die je nog steeds eens naar de rommelmarkt moet brengen? Al die schoenen die je in een opwelling kocht maar die je nooit meer draagt?

Joost Geraets mag graag inzichten delen via de mail. Vannacht attendeerde hij me op het werk van Juul Martin, via een link naar de bijdrage Ik Geef Weg Ontploft en FF Lenen staat in kinderschoenen. Hij vulde die link aan met andere artikelen, zoals De opkomst van de deeleconomie, Spullen zijn ballast en de site Deeleconomie.nl, die als ondertitel ‘Niet delen…da’s pas armoede’ heeft.

Ik houd van zulke initiatieven, ook omdat ze zo eenvoudig te realiseren zijn. Toen ik zag dat er op Facebook nog geen groep ‘Ik geef weg’ voor de provincie Zeeland was aangemaakt, besloot ik er zonder al te veel nadenken zelf eentje in te richten. Eentje voor Walcheren, om het een beetje overzichtelijk te houden. Met de teksten, de afbeelding en de instellingen van de originele groep (die inmiddels meer dan 12.000 leden heeft).

Ik heb geen flauw idee wat ik me hier mee op de hals haal. Ik heb ook geen flauw idee of er behoefte aan is op Walcheren. Maar nou en? Als het niks wordt is het ook geen probleem. Da’s het mooie van internet. Alle ruimte voor de impuls. Van al dat plannen maken knappen we ook niet op tenslotte.

Weest welkom! //www.facebook.com/groups/ikgeefwegwalcheren

Gerelateerd:
Leven met minder dan 100 bezittingen
Gelezen: Douglas Rushkoff- Life Inc.
Cool: gereedschap lenen in de bibliotheek

@

8 Reacties

 1. Ruud Jobse schreef:

  Mooi initiatief! Doet me denken aan 'Gratiferia' – elk weekend stallen mensen hun gratis spullen uit in park Barcelona.

 2. Daan schreef:

  Oh jee, Limburg is nog helemaal niet vertegenwoordigd zie ik nu. Maar nee, ik ga toch echt zelf niet zo'n groep beginnen, wacht jouw ervaringen eerst een rustig af.

 3. @Ruud: daar had ik nog nooit van gehoord, maar ik zie dat die Gratiferia's ook in Frankrijk populair zijn. Mooi!

  @Daan. Er is er wel eentje voor Zuid-Limburg: //www.facebook.com/groups/127984040744609/

 4. Peter de Kock schreef:

  Cool, zo bouw ook jij mee aan de economie van het gratis. Hoe meer van dit soort initiatieven, hoe lastiger voor anderen (bedrijven, organisaties)om geld te blijven vragen voor hun spullen. en zo komen we steeds dichter bij de economie van het gratis.

 5. @Peter: reken maar! Ik moet steeds vaker aan jouw woorden denken 🙂

 6. Anoniem schreef:

  Jammer dat dit weer via Facebook gaat. Ik heb geen Facebook en ik wil geen Facebook. Heb wel verschillende nuttige en leuke dingen om weg te geven, maar ik weiger om me aan te melden bij Facebook met hun niet bestaande privacy-regels en hun eigen vreemde reglementen.

 7. Tsja anoniem. Facebook heeft inderdaad veel nadelen. Ben er zelf om die reden ook wel eens van afgestapt. Maar door het grote aantal leden werken dit soort initiatieven juist daar goed, omdat veel mensen er al aanwezig zijn. Dat verandert niets aan de bedrijfsvoering van Facebook, maar goed: dat verzamelen van data doen bedrijven als Google en Apple ook. Dit blog is ook weer eigendom van Google. Je kunt er aan ontkomen, maar dat is een lastige route en ik denk dat je met een aparte website niet ook binnen twee maanden 4200 leden krijgt. Dan moet je veel meer moeite doen om het bekend te krijgen.

Reageer