clear

zoeken

search

Een opmerkelijk advies voor de Australische overheid: leer je burgers vechten…tegen de macht van de entertainmentindustrie

02 augustus 2013

Het is toch best gek, dat in een wereld die zo plat is als een dubbeltje, producenten van hardware en software nog steeds de ruimte hebben om ‘geoblocking‘ toe te passen. Denk aan videogames die alleen geschikt zijn om gespeeld te worden in de Verenigde Staten, documentaires die je alleen kunt streamen als je in de UK woont of aan hogere prijzen voor ebooks en apps als je in Australië woont.

“Wat zegt u? Hogere prijzen voor Australiërs? Dat kan toch helemaal niet?”

Welles. Lees het artikel When the price is not right: technology price gouging in Australia en huiver. Zulke spelletjes spelen de grappenmakers van Apple, Amazon en Nintendo ook, beste mensen. Maar de Aussies zijn het beu, zo lijkt het. In een rapport, dat in opdracht van de overheid werd gemaakt, staan een aantal opmerkelijke aanbevelingen:

  • Remove restrictions on parallel/gray market imports;
  • Changes its Copyright Act “to clarify and secure consumers’ rights to circumvent technological protection measures that control geographic market segmentation”;
  • Create a “right of resale” for digital goods
  • Educate Australian consumers and businesses on how to circumvent geoblocking and what it will mean for their rights;
  • A ban on geo-blocking “as an option of last resort, should persistent market failure exist in spite of the changes … recommended in this report.
De overheid het advies geven de wetgeving met betrekking tot copyright zodanig aan te passen dat burgers geografische beperkingen kunnen omzeilen en diezelfde burgers ook nog bij te scholen op dat gebied? Dat soort adviezen zie ik een overheid nog niet zomaar overnemen. Het streven naar digitale vrijheid verliest het nu eenmaal te vaak van het grote geld. Maar als de aanbevelingen wél zouden worden overgenomen?
Man, dat zou wat zijn.
Meer hierover bij The Digital Reader. Het rapport zelf vind je op de site van het Australisch Parlement.

@

Foto

Reageer