clear

zoeken

search

Kloveniersdoelen: een nieuw Grand Café (met Cinema) in Middelburg

09 juli 2013

De Kloveniersdoelen is een van de mooiste en bekendste monumenten van Middelburg, met een interessante geschiedenis. Dat het pand in het verre verleden ook een horecafunctie had, vonden ‘wij van Middelburg Dronk‘ prachtig. We zijn immers dol op gebouwen die we een eigen lemma op de website kunnen geven, zeker als die tegenwoordig niet meer als zodanig in gebruik zijn.

Toen we het artikel twee jaar geleden aanmaakten wisten we nog niet dat de familie Anbeek (van De Drvkkery) achter de schermen werkte aan een nieuwe bestemming voor het gebouw, namelijk de huisvesting van een Grand Café in combinatie met een nieuwe zaal voor Cinema Middelburg. Dat nieuws zou echter niet veel later naar buiten komen. Nu werd ‘ie helemaal mooi! De geschiedenis zou zich gaan herhalen! Er waren uiteraard nog wel enkele horden te nemen, die zorgden voor enige vertraging, maar twee weken geleden was het dan toch zover: Grand Café Kloveniersdoelen en de nieuwe Cinema Middelburg werden feestelijk geopend.

Gisteren en eergisteren ben ik er een kijkje gaan nemen. Ik was niet meer in het gebouw geweest sinds de tijd dat de muziekbibliotheek er was gevestigd, dus een goede vergelijking met de oude situatie kon ik niet maken, maar ik zag meteen: het is bijzonder mooi geworden. Als je vanaf het bordes naar binnen loopt, beland je meteen in het centrale bargedeelte. In sommige zaken is dat confronterend, maar hier heb je talloze uitwijkmogelijkheden. Je kunt aan de bar plaatsnemen, aan de grote leestafel of aan een van de kleine tafeltjes tegen de muren van de zaak. Als je geen zin hebt om gezien te worden kun je ook even doorlopen naar de achterzaal, waar nog veel meer zitplaatsen zijn.

Aan de achterzijde van het café bevindt zich een wel zeer robuuste trap. Als je die -op eigen risico- naar boven neemt kom je uit in de torenkamer, die je een prachtig uitzicht biedt over het centrum van Middelburg.  Als je naar beneden gaat kom je uit bij de keuken, de toiletten en een fraaie grote vergaderzaal. Vanaf die verdieping betreed je ook de mooie grote tuin waar het, zo leerde ik gisteren, prima vertoeven is. Lekker in de luwte van de stad, met een zacht briesje door je manen: het is een ideale locatie voor een zakelijk gesprek. Dat je er ook nog kunt lunchen en dat je zonder nare drempels toegang hebt tot WiFi, dat is natuurlijk ook cool.

Maarre, heb ik dan niks te zaniken, over ‘deze nieuwe tent bij mij om de hoek’? Jawel hoor. Dat mooie terras heeft nog geen vergunning voor de avonduren. Om acht uur moet het dicht (m.u.v. zaterdagen). Dat schiet natuurlijk niet op. De opmerking van een oud-collega snijdt ook hout: je ziet aan de buitenkant niet goed dat het pand een horecabestemming heeft. De welstandscommissie zal er wel bezwaar tegen hebben, maar een stijlvolle belettering zou moeten kunnen. Het moderne vloekt aan de binnenzijde van het monument ook nergens met het oude. Oh ja, en er staat geen Glenlivet, maar het is alleen een kniesoor als ondergetekende die daar op let, laten we wel zijn.

Over de cinema kan ik nog niet veel zeggen. Ik zag gisteren wel dat mensen die aan de bar kaartjes voor een film willen kopen nu nog weggestuurd moeten worden. Dat moet anders kunnen. Over de filmzaal zelf hoor ik echter positieve dingen. De projectorruimte mochten we zondag ook nog even zien. Daar heb ik natuurlijk geen verstand van, maar de apparatuur zag er reuze kek uit. Dat zit vast wel snor.

Samengevat: een aanwinst voor de stad!

Links:

Leestips:

@

2 Reacties

  1. Daan schreef:

    Hm, is dat iets normaals voor whiskey liefhebbers, dat ze de kaart checken op aanwezige whiskeys? Dat doet mijn lover namelijk ook altijd maar meestal is hij niet overtuigd, staan er alleen maar standaard whiskeys op.

  2. Haha, dat weet ik niet Daan. Ben zelf beslist geen kenner maar als ik 't eenmaal drink schakel ik niet zo graag over naar andere merken. Maar het is wel zo dat het aanbod ook iets zegt over de zaak. Net als een goede wijn of puike koffie, bij wijze van spreken. Het is een goede zaak als dat ook aandacht krijgt.

Reageer