clear

zoeken

search

Eboekencitaat van de week: “Onvoldoende promotie, terwijl de animo er wel is”

03 juli 2013

Ik had me voorgenomen om niet of nauwelijks meer te schrijven over eboeken in relatie tot de bibliotheekwereld, maar soms ontkom ik er niet aan. Bij het lezen van de Nieuwsbrief van Wim Keizer kwam ik zojuist deze passage tegen:

En van de 500 in Public Library Online (PLO) beschikbare e-books worden er slechts 6000 per week gelezen of bekeken. “Er is onvoldoende promotie, terwijl de animo onder de lezers er wel is”, vond Van Leeuwen.

Ik kan bijna niet geloven wat ik lees: het feit dat het gebruik van streaming books tegenvalt zou vooral liggen aan gebrekkige promotie door bibliotheken en bibliotheekmedewerkers.

Nou, neem me niet kwalijk, maar ik heb toch heel wat tweets en andere bijdragen van bibliotheken voorbij zien schieten over dit onderwerp, de afgelopen maanden. Dusdanig veel dat ik me soms afvroeg of die communicerende medewerkers zelf nu eigenlijk ook enthousiast worden over het product dat zij aanprezen. Toen ik er een keer kritisch over was kreeg ik te horen dat ik vooral positief moest zijn. Toen ik vroeg of de collega in kwestie de dienst wel eens had uitgeprobeerd kreeg ik als antwoord dat dat niet het geval was. Dat vond ik veelzeggend.

Ik heb de dienst Streaming Books ook nooit meer geprobeerd, na die eerste keer, eerlijk is eerlijk. Een paar weken geleden kwamen ebooks weliswaar weer in beeld, vanwege de naderende vakantie, maar ook dat was geen aanleiding voor een hernieuwde kennismaking. Op mijn telefoon had ik nog enkele ongelezen titels staan, die ik ooit aanschafte of betrok uit het publieke domein (er is meer interessante non-fictie vrij beschikbaar dan je in een mensenleven kunt lezen) en de ipads donderden we vol met een greep uit zo’n massabestand. Je weet, wel, die massabestanden die ik wekelijks door vele dames uitgewisseld zie worden op bijvoorbeeld Facebook. “Maar dat doe je toch niet, als bibliothecaris?” Natuurlijk doe je dat wel. Dat is de realiteit. Ik leende ook een papieren boek van een makker. Daar hoor je ook nooit iemand over, komaan.

Maar streaming boeken kwamen niet in beeld. Niet omdat mijn eerste kennismaking niet goed beviel en niet omdat de internetverbinding op vakanties simpelweg te karig is voor zo’n dienst. Daar kun je niet op vertrouwen, punt.

Het leek me redelijk om de vaak aangeprezen dienst weer eens te bekijken. Even inloggen met mijn pasje. Opletten, want als Zeeuw moet je een afwijkende procedure volgen. Het laden van de site duurt wat lang, maar vooruit, met die snelle verbinding thuis is het nog net te doen. Ik raus door het aanbod (dat gaat dan weer vrij vlot) en zie Kurt Vonnegut. Ik check uiteraard of die ook gewoon gedownload kan worden. Uiteraard. Dat heeft dan de voorkeur.

Voor de vorm besluit ik onderaan dan maar eens op de Panorama te klikken. Dan valt er misschien nog wat te lachen. Het laden duurt meer dan een minuut, maar dan krijg ik de cover ook in beeld. Vreemde kruisjes maken dat ik niet kan zien welke uitgave ik krijg voortgeschoteld. Is het een recent exemplaar? Ik blader door naar de inhoudsopgave en zie het bovenstaande. Dan haak ik definitief af. Ik probeer het volgend jaar weer wel eens.

Het was een onderzoekje van niks uiteraard, maar voor mij is het veelbetekenend. Ik zit in het kamp der welwillenden. Ik deed even alsof mijn aandachtsspanne wél lang genoeg is voor dit soort digitale uitstapjes. Dat hoef je anno 2013 aan de meeste klanten niet meer te vragen. Maar dan nog kan ik er met de beste wil van de wereld niets van maken.

“Er is onvoldoende promotie”? Men zou blij moeten zijn dat er nog promotie wás!

Gerelateerd:
Online boeken huren en lezen: da’s (nog) niks voor mij 
Tijd voor actie! Frank Huysmans over ebooks, bibliotheken en uitgevers
Toekomst uitleen e-books nog ongewis

@

2 Reacties

  1. Piet P. schreef:

    Ook ik werd negatief genoemd. Dus : "ik zeg maar zo, ik zeg maar niks". (//www.taalmeldpunt.nl/meldpunt/47388) al moét je wel iets zeggen als bibliotheekleden er naar vragen. Ik dien op dat moment alle zeilen bij te zetten om neutraal te blijven, maar enthousiast zijn? Dan zou ik toch eerst enkele jaren onderwijs moeten volgen aan een van de vier landelijke toneelacademies.

  2. Dat is klare taal Piet P. 🙂

Reageer