clear

zoeken

search

Bedrijfsstructuren blootgelegd met de open data van OpenCorporates

14 juli 2013

Men zegt wel eens dat je het geld moet volgen, als je wilt weten hoe groot en machtig bedrijven werkelijk zijn. Maar zo eenvoudig is dat niet. Soms zijn er zoveel dwarsverbanden dat je het spoor al bijster bent voor je goed en wel begonnen bent met je zoektocht. Dat heb ik zelf vaker dan me lief is ondervonden. Ook daarom ben ik blij dat GigaOM dik 2,5 jaar na de lancering van OpenCorporates nog eens aandacht besteedde aan deze site. Die kende ik namelijk nog niet. Uit de omschrijving op Wikipedia:

OpenCorporates is a website which shares data on corporate entities as open data […] It has the aims of creating a URL with such data for every corporate entity in the world, importing government data relating to companies and matching it to specific companies. The site also shows groups of companies which are legally part of the same conglomerate.

OpenCorporates dus. Een site die de gegevens van dik 55 miljoen bedrijven van over de hele wereld bevat. Dat is een indrukwekkende hoeveelheid, maar de omvang van de database is niet de belangrijkste reden dat ik deze bron toevoeg aan mijn favorieten. Ik vind het weliswaar grappig dat ik mijn eigen bedrijfje ook kan terugvinden, maar de gegevens die zijn ontsloten komen gewoon uit ons eigen handelsregister. Dat biedt geen nieuwe inzichten. Wat ik veel interessanter vind, is dat OpenCorporates ook is begonnen met het leggen van dwarsverbanden, en met het visualiseren van die verbanden. Nu nog slechts voor een paar grote multinationals, maar dat worden er vast nog veel meer. Door even met de interactieve kaartjes te spelen zie je meteen de potentie van dit project. Zo’n Goldman Sachs heeft alleen al in Nederland 50 dochterbedrijven. Krankzinnig!

Ik ben dol op dit soort initiatieven. Ze helpen je om informatie en data te begrijpen en om te zetten naar begrip en kennis. Het zijn hulpmiddelen voor datajournalistiek. Het zou toch geweldig zijn als je ook alle nevenfuncties van politici in één oogopslag zou kunnen zien of -iets trivialer- alle dwarsverbanden die horen bij eigenaars, medewerkers en klanten op Middelburg Dronk? Een database wordt dan opeens veel waardevoller. Alle ruimte voor dit soort projecten, wat mij betreft.

Gerelateerd:
De macht getraceerd: they rule 
Aanrader: Who Owns the News Media 
OpenCorporates: why we’re crying out for this database of companies

@

Reageer