clear

zoeken

search

Vakantie was een krant van gisteren

30 juni 2013

Vraag me niet waarom, maar ik vond vroeger altijd dat het iets uitdagends had, om tijdens vakanties in het buitenland op jacht te gaan naar een Nederlandse krant. In landen als Frankrijk en Spanje duurde de jacht weliswaar alleen lang als je verbleef in een afgelegen oord, maar dan nog was het leuk om op zoek te gaan naar een ‘Tabac’ met een internationaal  lectuuraanbod. De jacht was het mooist in de jaren 80 en in de vroege jaren 90, toen de dagbladen alleen in Nederland zelf werden gedrukt en de distributiekanalen nog veel beperkingen hadden. Je las altijd de krant van gisteren (of zelfs eergisteren) en vaak dan ook nog de Telegraaf. Daar was je dan nog blij mee ook. Je spelde het ding van de eerste tot de laatste letter. Ik herinner me dat ik, in de schaduw van de voortent, zelfs de tijd nam voor de auto- en pleziervaartbijlagen. Krankzinnig.

De jacht is over. Anno 2013 heb je eerder een locatie met Wifi gevonden dan een krant. Vaak is er zelfs verbinding op je verblijfadres. Dan kun je het nieuws net zo goed tot je nemen via de feeds die je thuis ook leest, of via Twitter, Facebook of Google Nieuws. De snelheid en het gebruiksgemak compenseren de ontbrekende romantiek van het  lezen van die papieren Telegraaf. Die las je bovendien alleen omdat je niets anders had, laten we wel wezen.

Dat de krant ook in den vreemde geleidelijk plaatsmaakt voor digitaal nieuws is onvermijdelijk, maar er is nog wel veel weerstand. Het komt nog vaak voor dat mensen bij het zien van een vakantiekiekje van jou met een krant verzuchten “dat je zo heerlijk zit te genieten” maar reageren “dat je internet eens los moet laten” als je een niet-vakantiegerelateerde update het web opjaagt, vanonder je parasol. Velen associëren een internetverbinding blijkbaar met innerlijke onrust, maar zo’n krant, televisie of het in de bloedhitte in de  rij staan voor een toeristische attractie niet. Dat zal wel iets te maken hebben met de manier waarop zij zélf het liefst het hoofd ‘leegmaken’.

Het is overigens wel grappig dat het van alle dagbladen juist Telegraaf is die zijn online nieuwsvoorziening niet op orde heeft. Die krant wordt wel ontsloten door Google Nieuws, maar je ziet alleen de koppen van berichten. De samenvatting bevat al minstens een jaar alleen een gedateerde foutmelding (zie afbeelding). Op Twitterfeedback reageert de wakkere krant niet. Men vindt dat blijkbaar niet interessant, of men gaat er vanuit dat ik dan wel -als vanouds- op jacht ga naar de papieren versie.

Mis. Het is 2013. Er is verbinding. Ik hoef mijn luie ligstoel niet te verlaten.

Het lijkt wel vakantie.

@

Reageer