clear

zoeken

search

Te koop: Platform Open Bibliotheken (Bibliotheek 2.0)

07 juni 2013

Te koop: bibliotheekplatform. Altijd binnen gestaan. P.n.o.t.k. //bibliotheek20.ning.com

Nadat ik bovenstaande tekst gisteren op Twitter had gezet, vroegen mensen mij via diverse kanalen of ik meende wat ik schreef. Mijn antwoord daarop was kort en bondig. “Ja, dat meen ik.”

Met het kennisnetwerk Open Bibliotheken zit ik al wat langer in mijn maag. Mensen die het een beetje gevolgd hebben weten dat. Onder de tientallen bijdragen die ik in de afgelopen zes jaar wijdde aan dit ‘kindje’, zaten er ook heel wat waarin ik mijn twijfels uitsprak, of mijn hoop. Om er maar eens drie te noemen:

Samengevat komt het erop neer dat ik al iets te lang té veel dingen doe op vrijwillige basis. Denk behalve aan Open Bibliotheken ook aan dit blog, aan Middelburg Dronk en aan bijdragen op diverse andere platformen. Ik doe die dingen omdat ik ze wil doen. Omdat het kan. Soms zelfs omdat ik ergens in geloof en, laat ik dat vooral ook niet vergeten, omdat ik geleerd heb dat zulke initiatieven op de langere termijn ook andere vruchten afwerpen, bijvoorbeeld in de vorm van opdrachten die eruit voortvloeien.

Ik doe wat ik doe nog steeds met plezier, maar ik weet ook dat online platformen pas goed werken als je er veel aandacht en tijd aan besteedt. In het geval van Open Bibliotheken komt dat er niet meer van. Dat heeft ook te maken met het feit dat de thematiek en de betrokken sector nog meer aanjagen nodig lijken te hebben dan elders het geval is. Van vervelende tijden wordt de bibliotheeksector niet direct spraakzamer. Dat zie je ook goed terug op Ning. Dat, in combinatie met de communicatieveranderingen die het sociale web teweeg hebben gebracht, betekent dat ik juist nu veel meer zou moeten doen op het gebied van enthousiasmeren en doorontwikkelen, maar juist dat is wat ik ook al elders doe, naast mijn betaalde werk. Het houdt gewoon een keer op met wat je kunt en wilt doen.

Ik zou dan ook kunnen overwegen om de boel de boel maar te laten. Het kost mij immers geen geld, om het platform in de lucht te houden. Ik krijg jaarlijks zelfs een paar honderd euro van een sponsor. Maar dat kan ik niet goed. Dat zit me dwars. Ik kan een kindje niet weg laten kwijnen. Er zijn nog steeds meer dan 6000 leden. Of die nu actief zijn of niet vind ik niet eens zo belangrijk. Daar heb ik in het verleden ook al genoeg over gezegd. Ik weet ook dat Ning deze zomer een nieuwe versie krijgt. Het platform is nog steeds toekomstbestendig. Het zou zonde zijn om dat dood te laten bloeien.

Dan blijven er nog twee opties over: het platform overdragen aan iemand die nog wél bereid is er helemaal voor te gaan, en dat ook goed kan, of het platform verkopen dan wel op zoek gaan naar een verdienmodel. Met dat eerste heb ik moeite. Ik deel graag en geef veel weg, maar dit weggeven zou dan toch voelen als het zomaar laten gaan van zes jaar werk, en het zakelijk heel onhandig spelen op een moment dat je bankrekening een stuk minder florissant is dan in de afgelopen jaren.

Ik wil dan toch liever verkennen of er geen organisatie is, of bijvoorbeeld een uitgever, die het platform wil adopteren. Ze kunnen mij erbij krijgen als communitymanager, als ze dat willen. Vorig jaar had ik al eens de hoop dat een instituut daar voor zou gaan, maar dat instituut koos uiteindelijk een andere afslag. Daar doe je niets aan.

Daarom probeer ik het nu op deze manier.

@

Afbeelding

Reageer