clear

zoeken

search

YouTubereclames uitschakelen met ScrewAds

16 mei 2013

Ik ben altijd dol geweest op de kracht van (browser-) extensies en schreef er tot anderhalf jaar geleden dan ook regelmatig over. Dat ik daar opeens mee stopte hing samen met mijn eigen gebruik. Ik merkte dat het gebruik van té veel extensies de stabiliteit van Chrome niet ten goede komt en besloot de meeste daarom uit te schakelen of zelfs helemaal te verwijderen. Nieuwe probeerde ik nog maar zelden uit.

Deze week maakte ik echter toch maar weer eens een uitzondering, en wel voor ScrewAds. Op het bestaan van die extensie werd ik geattendeerd door Rolf Bosboom, in een reactie op mijn opmerking over irritante reclames (pre-rolls) in YouTube. Ik kon me bijna niet voorstellen dat ScrewAds de claim (dat het alle reclames in YouTube uitschakelt) waar kan maken, maar sinds ik de extensie gebruik heb ik geen reclame meer gezien. Reden genoeg om vandaag ook de verbeterde versie te installeren.

Hoe lang Google deze extensie zal toestaan durf ik niet te zeggen. Het bedrijf verdient inmiddels veel geld aan de advertenties en wil dat uiteraard graag zo houden. Dat bleek gisteren nog, in de kwestie rondom de YouTube-app van Microsoft en het zal ongetwijfeld ook een issue zijn als YouTube op termijn wordt geïntegreerd in de kersverse streaming muziekdienst van Google.

Toch sluit ik ook niet uit dat Google Screwadds nog een tijdje oogluikend toestaat. Het bedrijf weet best dat veel mensen zich mateloos ergeren aan pre-rolls. Met de advertenties die je weg kon klikken viel nog wel te leven, maar als je spotjes door je strot krijgt geduwd kun je net zo goed de televisie aanzetten. Dan donder je in de meeste gevallen gewoon op. Dat begrijpt Google vast wel. Maar er moet niet te veel aandacht voor komen natuurlijk. In die zin is iedere blogpost (ook deze) er misschien wel een te veel. Daar zagen we eerder  deze week weer een mooi voorbeeld van bij de Duitse uitgevers die bezoekers opriepen advertenties op websites niet te blokkeren, omdat het zou leiden tot inkomstenderving. Het resultaat? Een forse toename in het aantal downloads van adblockers.

Daar hebben we het Streisandeffect weer 🙂

@

2 Reacties

  1. Die ScrewAds ga ik zeker eens proberen. Deze ga ik binnenkort eens testen, eens kijken of ze doen wat ze beloven: het (preventief) verwijderen van Alle Google traces.
    //www.abelssoft.net/apps/googleclean

  2. @E-J: altijd handig om zulke tools achter de hand te hebben, dank voor de tip!

Reageer