clear

zoeken

search

Vakantievoorpret: de dromenjagers van Corsica

19 mei 2013

Toen we vorig jaar naar Sicilië vertrokken wist ik nog niet zo gek veel van het eiland en de cultuur. Om een of andere reden vind ik het prettig om me niet al te goed in te lezen, als ik naar een mij onbekende bestemming ga. Dan weet ik tenminste zeker dat ik verrast zal worden, en dat ik niet de behoefte zal voelen om als een toeristische idioot allerlei hoogtepunten uit reisgidsen aan te doen. Ik laat me tijdens vakanties liever leiden door lokale ingevingen en door dat wat we ter plekke aantreffen.

Dit jaar gaan we naar Corsica. Van dat eiland weet ik zo mogelijk nog minder dan vorig jaar mei van Sicilië. Ook deze keer had ik geen inleesplannen, maar toen ik op Disinfo.com stuitte op het artikel The Mazzeri Dream Hunters Of Corsica, kon ik het niet laten om meer te lezen over deze dromenjagers. Ik heb nu eenmaal een zwak voor mythologie en alles wat daarmee samenhangt.

En oh, wat is het heerlijk duister allemaal. Het is voer voor een een sinistere film. Een oud artikel op de site van NRC, Op Corsica wenkt de dood, gaat er uitgebreid op in. Fascinerende materie, als je het mij vraagt. En passant friste ik ook nog even het geheugen over Nimfen en Satyrs op, alleen omdat ik de naam Corsica ook tegenkwam in die context. Heerlijk! Ik zie die wezens, die ‘instinct boven rede lieten gaan, anarchie boven orde, extase boven ascese, en overvloed boven matigheid’, al jagen op die bevallige meisjes, dwars door de dalen van Corsica.

Maar hoe die dalen eruit zien ga ik dus mooi niet opzoeken. Die ga ik met eigen ogen zien. De mythologie volgt dan vanzelf.

@

Afbeelding Artemisia Gentileschi: De Nimf Corsica en de Satyr, 1640

8 Reacties

 1. Lukas Koster schreef:

  Corsica, daar ben ik twee keer geweest, lang geleden. Met de fiets. Prachtig eiland. Als je meer wil weten, vraag het maar. Veelplezier in ieder geval.

  Lukas

 2. Wow Lukas, met de fiets! Ik begreep van m'n lief dat de paar kilometer met van vliegveld naar huisjes al drie uur rijden is. Dat moet al peddelend dan toch wel pittig zijn. Ik ben wel benieuwd naar jouw persoonlijke hoogtepunt van die trips. Wat vond je het meest onvergetelijk?

 3. Lukas Koster schreef:

  Binnenland. Met de fiets naar bergpas door gorges, daar omhoog klimmen naar eenijskoud bergmeer en daar in springen. Prachtig. Weet niet meer precies welke Gorges dat was (Restonica?). En verder de stadjes, dorpjes, mooie stranden en baaien. En de wilde varkens/tamme zwijnen.

 4. Klinkt mooi Lukas! Thanks.

 5. Marvin schreef:

  Hi Edwin,

  Cool om dit te lezen. Wist je dat ik een website over Corsica heb? Zie: //www.corsicavakantieinfo.nl/
  Wel nog volop aan het vullen, maar uiteindelijk komt het vol te staan met interessante content over het eiland, handige tips,
  leuke accommodaties en nog veel meer.

  "Om een of andere reden vind ik het prettig om me niet al te goed in te lezen, als ik naar een mij onbekende bestemming ga." – misschien laat ik je dan wel een keer goed voorbereid op vakantie gaan ;).

  ps. wanneer ga je trouwens?

  Gr. Marvin

 6. Hey Marvin,

  Dat wist ik zeker! Marleen wees me erop en vertelde ook dat die van jou is. Leuk hoor! Ik ga de inhoud ook zeker nog wel gebruiken, maar dat komt later nog wel. Het nadert met rasse schreden ^^. Dank je!

 7. Marvin schreef:

  Top. Alvast veel plezier gewenst en als ik je op voorhand ergens mee kan helpen/inspireren, let me know!

  Misschien leuk om achteraf contact te hebben? Dan schrijf ik een special over jouw reis, uiteraard met de creatieve tekstuele input van jouw kant. Lijkt me leuk voor andere lezers!

  Gr Marvin

 8. Dat is prima Marvin! Ik wijd er ongetwijfeld nog minstens een blog aan, na terugkeer. Kom er nog op terug!

Reageer