clear

zoeken

search

Tevreden afhankelijk zijn…van Google

11 mei 2013

Soms mopper ik op Google. Als het bedrijf stopt met een dienst die ik waardeer, bijvoorbeeld, of als ik word geconfronteerd met reclamespotjes op YouTube die ik niet weg kan klikken (die nare pre-rolls). Dat gemopper staat echter niet in verhouding tot mijn tevredenheid over alle Googlediensten die ik gebruik. Neem nu Gmail. Vandaag leerde ik dat ik die dienst inmiddels ruim 6 jaar gebruik. Aanvankelijk was ik niet eens zo gecharmeerd van het platform maar desondanks ging ik het steeds vaker gebruiken, in combinatie met diensten als Blogger, YouTube, Hangouts en Google+. Inmiddels weet ik niet meer beter en heb ik handvol accounts in gebruik. Als ik het me goed herinner heb ik in al die tijd twee keer meegemaakt dat de dienst niet beschikbaar was. Dat kan ik van alle andere mailprogramma’s die ik ooit gebruikte niet beweren.

Toch ben ik nog altijd op mijn hoede. Google geeft enorm veel weg maar wil daar natuurlijk ook veel voor terug. Het draait allemaal om de advertenties. Geld is vrijwel altijd het uitgangspunt. Dat geldt zelfs voor een investering als Google Fiber. Daarom stel ik mezelf, ondanks al mijn gemakzucht, nog regelmatig de vraag hoe afhankelijk ik ben van Google, hoe ‘verslaafd’ ik ben aan al die diensten. Mijn conclusie is: behoorlijk verslaafd. Dat ik daar niets aan doe heeft alles te maken met de wetenschap dat er alternatieven en ontsnappingsroutes zijn. Als Google ooit stopt met Blogger kan ik de inhoud nog altijd importeren in bijvoorbeeld WordPress. Er bestaat ook zoiets als Google Takeout, een dienst waarmee je een groot deel van je data bij Google veilig kunt stellen.

Misschien ben ik té laks en onvoorzichtig, maar vooralsnog winnen het gebruiksgemak en de kwaliteit van Googles diensten het van mijn zorgen over ‘zelf het product’ zijn. Het is niet anders. Het zou me niets verbazen als ik deze diensten over zes jaar nog steeds gebruik.

Gerelateerd:
Vertrouwen op Google
Gaat Google ooit geld vragen voor diensten?
Features, not products: Google vreest verdwalen gebruikers maar blijft dienstenpakket uitbreiden
Een klant van dienst zijn met Google Transliteratie

@

2 Reacties

  1. Rolf Bosboom schreef:

    Herkenbaar verhaal. En mocht je af willen van die YouTube-prerolls, dan is deze extensie wellicht een oplossing: //chrome.google.com/webstore/detail/screwads-block-skip-remov/mmbnjoljpgkhiaicaejkdcjbfjknipnc/related

  2. Ha Rolf, die extensie heb ik meteen geïnstalleerd en na 10 verschillende populaire video's zie ik nog steeds geen ads. Lijkt inderdaad te werken. Dank voor de tip!

Reageer