clear

zoeken

search

Samenwerken met Wikipedia: de Koninklijke Bibliotheek en het NationaalArchief geven het goede voorbeeld

18 mei 2013

Twee weken geleden sprak ik telefonisch met Sebastiaan ter Burg, de nieuwe projectleider culturele samenwerking bij Wikimedia Nederland. We spraken onder meer over het project Wiki loves bieb en over de Wikiwerkplaatsen van Bibliotheekhuis Limburg, en boomden vervolgens over samenwerkingsmogelijkheden rondom Fablabs en initiatieven elders in Nederland. Sebastiaan vertelde me toen ook over de plannen van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief: die organisaties willen gaan werken met een ‘Wikipediaan in residentie’. Dat nieuws werd een week later ook door de organisaties zelf naar buiten gebracht. Een passage uit het persbericht:

Een belangrijke speler in deze samenwerking is de ‘Wikipedian in Residence’, die de verbinding legt tussen de waardevolle  collecties van de KB en het NA en hergebruik van deze content op Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikisource. De Wikipedian is actief in projecten en evenementen die de samenwerking tussen KB,  NA en Wiki-gemeenschap moeten uitbouwen en versterken. De werving van een ervaren Wikipedian start eind mei en hij/zij zal voor ongeveer negen maanden ‘in huis’ bij de KB en het NA komen. 

Dat ik dit prachtig nieuws vind zal niemand verbazen. Ik heb de afgelopen jaren tot vervelens toe gepleit voor samenwerking tussen de online encyclopedie en erfgoedinstellingen. Ik weigerde te begrijpen waarom initiatieven op dat gebied uitbleven. Maar nu valt het kwartje opeens. Ook hier geldt waarschijnlijk die ongeschreven wet dat innovatie en veranderingen ongeveer vijf jaar nodig hebben, voordat ze worden opgepikt door (grotere) organisaties.

Maar wat maakt het ook eigenlijk uit? Twee toonaangevende instituten gaan nu het goede voorbeeld geven, dat is wat telt. Op 8 juni organiseren KB en NA, in samenwerking met Wikimedia Nederland – een gezamenlijk ‘achter de schermen evenement’ voor Wikipedianen. Ik hoop oprecht dat het vruchten zal afwerpen.

Wie op zoek is naar meer achtergrondinformatie kan terecht op de speciale pagina op Wikimedia Outreach. Daar vind je onder meer links naar de bijdrage The British Museum and Me en naar impressies uit het digitale periodiek The Signpost.

Update 25-05: De prachtige vacature voor de Wikipediaan in residentie staat inmiddels op de site van de KB.

Gerelateerd:
Bibliotheken op Wikipedia en wiki’s: een pleidooi
Het project Wiki loves bieb
Wikipedia, deel 414: we komen als geroepen
Zijn Bibliothecarissen net zo gestoord als Wikipedianen?

@

Afbeelding Het vergaren van Kennis van Pieter Jalhea Furnius, 1570: RijksStudio Rijksmuseum

Reageer