clear

zoeken

search

Het einde van oude krantenknipsels op Middelburg Dronk…met dank aan Wegener

06 mei 2013

Toen ik anderhalve week geleden het artikel ‘PZC let op auteursrecht‘ las, over het nieuwe copyrightbeleid van Wegener, schrok ik. Laat ik het erop houden dat ik meteen dacht aan de reputatie van het ingehuurde bureau (die ik me nog herinner van allerlei ellende uit de blogosphere, een paar jaar geleden) en aan alle krantenknipsels uit de Krantenbank Zeeland, die wij gebruiken op Middelburg Dronk. Dat zijn er duizenden.

Natuurlijk begrijp ik best dat Wegener diefstal wil aanpakken. Er zijn websites die volledig geautomatiseerd nieuws overnemen zonder ooit naar de bron te verwijzen. Daar heb ik ook geen goed woord voor over. Maar dat heeft helemaal niets te maken met wat wij doen op Middelburg Dronk. In onze optiek gaat Middelburg Dronk over duiding van historische artikelen, over het beter (online) zichtbaar en vindbaar maken van cultureel erfgoed; eigenlijk over alles waar de media en instellingen voor cultureel erfgoed zelf nog veel te weinig aan toekomen. Lees ‘de casebeschrijving Middelburg Dronk’ en je begrijpt waar ik op doel.

In die casebeschrijving kun je ook lezen dat het project juridisch nog niet is dichtgetimmerd. Rechtenkwesties bespraken we al met vele betrokkenen, maar we zagen nog niet direct aanleiding om alles zwart op wit vast te leggen. Betrokken organisaties verwezen regelmatig naar het project en werkten af en toe zelfs met ons samen en ook de regionale media besteedden meerdere malen aandacht aan ons werk. Het mooiste was nog wel dat in een recent artikel over de sluiting van een Middelburgs café werd verwezen naar het lemma op Middelburg Dronk, dat op z’n beurt deels is gebaseerd op het werk van journalisten in het verleden. Toen ik dat zag werd ik gewoon blij. Iets met cirkels die rond zijn.

Hoe dan ook: na de publicatie in de PZC stuurde ik meteen een mail naar de hoofdredactie van de PZC, met daarin de vraag of er voor Middelburg Dronk een uitzondering gemaakt kan worden. Vandaag kreeg ik daar uitsluitsel over. Het schijnt verzoeken te regenen en daarom is besloten dat er géén uitzonderingen worden gemaakt. Het gevolg is dat we alle afbeeldingen van artikelen uit de PZC en voorlopers als de Middelburgsche Courant, van na 1943, zullen moeten verwijderen. Contextualisering bij voormalige cafés als Alassio zal daardoor nagenoeg helemaal verdwijnen. Verhalen storten in, als het ware.

Ik snap dat het slecht gaat met Wegener (Mecom). Ik snap ook dat er maatregelen nodig zijn, als een bedrijf in de etalage staat. Maar dit slaat de plank volledig mis, als je het mij vraagt. Ik baal hier ontzettend van. En dan heb ik het nog niet eens over al het werk dat ik en anderen hier in staken. Dit gaat alleen maar over geld en gebrek aan toekomstvisie. Wegener is bedankt. Dat durfde men een jaar geleden nog ‘Digital First’ te noemen! Of om met kompaan Rob van Hese te spreken: “Het draait slechts om de poen – zo krijgt het woord #krantenbank een ware Wegenerdimensie”.

Gerelateerd:
Digital First: de website van de PZC nu en straks
Het succes van lokaal: van Hart van Vlissingen tot Rondje Goes
De betaalmuren van Rupert Murdoch: de tussenstand
Van Thillo hakt met het verkeerde bijltje
Casebeschrijving Middelburg Dronk, deel 3: sociale media en bronnen
De parallellen tussen de journalistiek en bibliotheken: een interview met Henk Blanken

@

Afbeelding: een krantenknipsel uit de Vlissingsche Courant van 1937, in de Krantenbank Zeeland van de Zeeuwse Bibliotheek. Artikelen, ouder dan 70 jaar, mag je zowaar gebruiken.

4 Reacties

 1. Jurrien Lueks schreef:

  Hoe gaat het Zeeuws archief, misschien ook de KB hiermee om? Hebben zij ook informatie online staan? KB heeft nogal wat kranten gedigitaliseerd. Vallen zij nu ook onder dit verbod? Er komen heel wat vragen bij mij op die ik niet kan beantwoorden. Lullig voor Middelburgdronk om in zo'n situatie te komen. Slechte beurt voor Wegener.

 2. Hoi Jurrien, in het specifieke geval van de Krantenbank Zeeland betaalden vele partijen mee, zie: //www.pzc.nl/regio/lees-oude-pzc-s-op-krantenbank-nl-1.1926039, maar het beheer werd neergelegd bij de Zeeuwse Bibliotheek. Dat ging uit van duurzaamheid en toegankelijkheid van informatie. Een krant als de PZC werd later gekocht door Wegener, en dat bedrijf weer door Mecom. Zij zijn ook eigenaar van alle rechten (ook van voorlopers van de provinciale courant). Voor de Krantenbanken geldt dan weer deels het databankenrecht (denk ik). Voor de krantenbank is het allemaal wel geregeld, maar voor hergebruik elders dan weer niet. Voor die sites geldt dan wel dat het stimuleren van delen e.d. dan weer lastig wordt, terwijl dat wel de plannen waren (want horend bij deze tijd).

  Denk dat dit een geval van beleid is dat wel logisch is, maar te generaliserend is.

 3. Sterkte! Op de nieuwssite staat 'We zullen per geval bekijken of een vergoeding nodig is en welk prijskaartje bij het gebruik past'. Dat het nu verzoeken regent zou niet moeten uitmaken voor dit principe… (en mensen worden i.h.a. minder aardig als ze een volle mailbox hebben ;-))
  Misschien Arnoud Engelfriet even vragen wat hij zou doen (welke opties hij nog ziet) voor je jullie site leeg gaat plukken en je ergens bij neerlegt?

  Misschien is er nog wel een derde optie mogelijk. Om maar even een dwarsstraat te noemen: Als je site eenmaal een bepaalde hoeveelheid gebruikers en likers heeft, zoek je een sponsor (zoals bij de Open Bibliotheken ning) en houdt PZC er ook iets aan over. Wel begrip dus voor inkomstenderving bij PZC en bovenal waardering voor de content, maar een andere oplossing voor hun probleem dan die zij nu voor zich zien. Een oplossing die beiden dient? (En ja, ik weet dat ik van het idealistische type ben ;-)) Zij zitten zelf vast ook niet te wachten op rechtszaken met allerhande kleine kruimelpartijen. Dat kóst geld en veel negatieve energie ..

  Succes en ik hoop dat er een mooie win-win situatie uit komt. Dat zou een mooie vervolgblogpost over je casebeschrijving van Middelburg Dronk opleveren!

 4. Ha Marina,

  We gaan zeker kijken of er geen andere dingen mogelijk zijn. Geld hebben we niet, maar we staan overal voor open, wat dit betreft. Het bereik van de site is niet meteen episch ofzo, maar er is wel heel veel sympathie. Het bericht op de Facebookpagina van Middelburg Dronk is alleen daar al 4000 keer bekeken, met tientallen steunbetuigingen. Omroep Zeeland wil er ook aandacht aan besteden. Dat geeft de burger moed! Dank voor je reactie en suggesties!

Reageer