clear

zoeken

search

Dit is water, deel twee

17 mei 2013

Zonder beelden vond ik This is water ook al prachtig (zie de bijdrage van vier maanden geleden) maar mét lijken de woorden nog krachtiger te worden. Weet jij nog wat water is?

@

Attendering: Kranten zijn vissen die vergeten wat water is

7 Reacties

  1. Peter de Kock schreef:

    Ik heb dit filmpje een paar weken geleden voor het eerst gezien. Het komt zo vaak voor dat je je ergert aan alledaagse dingen als in de rij voor de kassa staan, dat het de normaalste zaak van de wereld lijkt om je te ergeren. Het lijkt wel of we andere mensen en situaties gebruiken om ergernis op te roepen. Waarom? Omdat we zo van ergernis houden? Omdat we er zo mee vertrouwd zijn? Misschien wel omdat we bang zijn voor wat er gebeurt als je je even inleeft in de situatie van een ander? Ik las laatst dat de moeilijkste emotie om te verdragen vreugde is. Dat geeft te denken. Ik vind het bijzonder intrigerend en zou graag willen dat het allemaal wat gemakkelijker was.

  2. Dat herken ik wel Peter. Denk dat dat ook wel heeft te maken met overvloed. In hoeveel mensen kan en wil je je dagelijks verplaatsen? Zeker als je een type bent die dat sowieso al regelmatig probeert valt dat niet altijd mee. Het kost soms ook veel energie. Als je in een kleinere en persoonlijkere omgeving woont gaat dat soms al wat makkelijker. De confrontaties zijn soms ook gewoon noodzaak. Ik wil altijd zo snel mogelijk supermarkten en vergelijkbare oorden weer uit. Ik ben daar niet voor observaties of intermenselijke contacten in ieder geval.

  3. Peter de Kock schreef:

    Ik heb de oplossing Edwin: voor een mooi vakantiehuisje sparen ergens waar het lekker rustig is en je, voor als je dat wilt, toch redelijk snel in de stad kunt zijn. Jij had toch zo'n droom? Ik nu ook 🙂

    Heb een goed lang weekend.

  4. Die droom leeft nog steeds inderdaad, maar blijkbaar nog niet sterk genoeg om te sparen. Dat blijft een faalfactor bij mij.

    Maar daarom kan ik ook vaak weekendachtig doen he 🙂

    Enjoy!

  5. JoG schreef:

    Net gekeken. Ik ben tot tranen toe geroerd. Mijn eerste gedachte : dat we de lucht die we inademen vergeten… Terwijl ik dit schrijf : weten welke voedsel we in ons lijf stoppen (biologisch, diervriendelijk, fairtrade…). Mooi gezegd : "… Je mag bewust beslissen wat betekenis voor je heeft en wat niet. Dat is echte vrijheid…". Geweldig. Dank je Ed !

  6. Ha Joost!

    Mooi dat je de moeite hebt genomen. Dat bewustzijn (bewust zijn) is nog verdomd lastig. Ook daarom ben ik blij met dit soort filmpjes, van tijd tot tijd. Graag gedaan!

  7. JoG schreef:

    Dat is inderdaad niet gemakkelijk. Bewust zijn. Mede daarom doe ik soms cursussen zoals momenteel 'De terugkeer van de Koning'.

    Jouw toevoeging 'van tijd tot tijd' vind ik een mooie, goede, realistische. Die doet me denken aan David Foster Wallace z'n zinsnede "… It takes will and effort, and if you are like me, some days you won’t be able to do it, or you just flat out won’t want to….." ofwel : Er is wil en 'moeite doen' voor nodig, en als je bent zoals ik dan zijn er dagen dat het niet lukt, of je je hebt er domweg geen zin in.

Reageer