clear

zoeken

search

De toplijsten van Google Trends

25 mei 2013

In de archieven van M.I. lees ik dat Google Trends al zeven jaar bestaat. Het is zo’n dienst die ik wel mooi vind, maar niet vaak gebruik. Het komt er gewoon niet van. Dat zou wellicht anders zijn als de lijstjes geïntegreerd zouden worden in zoekresultaten, maar het lijkt er niet op dat Google plannen in die richting heeft. Trends is niet eens terug te vinden in de menubalk. Zelfs niet in het overzicht van producten.

Desondanks wordt de dienst doorontwikkeld. Op Websonic las ik dat Trends sinds kort beschikt over een nieuwe pagina met toplijsten:

Op de nieuw toegevoegde pagina zie je een overzicht van alle categorieën. Per categorie vervolgens de vijf populairste zoekopdrachten en een knop meer die je brengt naar een pagina met meer informatie. Op deze pagina een top 10 zoekopdrachten in de gekozen categorie met per zoekopdracht een afbeelding, omschrijving en score. Aan de rechterkant zie je per zoekopdracht of deze nieuw is, gedaald is in populariteit of juist gestegen.

De toplijsten zijn nu alleen nog gebaseerd op zoekopdrachten van Amerikanen, maar in het dropdownmenu valt te lezen dat de dienst binnenkort ook beschikbaar zal komen in andere landen. Voor de leerzaamheid van Trends maakt dat echter weinig uit. Klik eens door op een boek of een andere product en zie hoe Google de gegevens presenteert en deelbaar maakt, en wat je allemaal kunt met vergelijkbare zoekopdrachten. Daar kun je nu of straks je voordeel mee doen, als je je bezighoudt met contextualisering, ‘curaten’ of contentmanagement.

Gerelateerd:
WorldCat Identities: zoeken naar personen in WorldCat
De hitlijsten van Gutenberg.org

@

Reageer