clear

zoeken

search

Bij het verdwijnen van de Free Record Shop uit Middelburg

25 mei 2013

Toen ik in 1978 in Middelburg kwam wonen was aan Lange Delft 26 de platenzaak MU 2000 gevestigd. Op de Flickrpagina van het Zeeuws Archief vind je daar nog een foto van. Veel platen kocht ik er zelf niet, maar ik herinner me nog wel dat de zaak een begrip was, onder Middelburgers. Je kocht je platen daar, of bij Sjiep Hifi aan de Langeviele.

Halverwege de jaren ’80 verdween MU 2000 van het toneel, om plaats te maken voor de Free Record Shop, een zaak waar ik altijd gemengde gevoelens bij heb gehad. Ik kwam graag in de winkel, omdat het personeel doorgaans vriendelijk en behulpzaam was, maar het grote aanschaffen van albums bewaarde ik voor elders. In die periode beperkte mijn smaak zich tot het herriegenre, nu niet bepaald het genre waar FRS in uitblonk. Ik ging  veel liever naar Leo’s Platenbar in Goes, of nog beter: naar Boudisque en Get Records in Amsterdam. Die hadden alles wat mijn hartje begeerde. Als ik geen geld had voor de trein week ik uit naar het eerdergenoemde Sjiep. Bij de Recordshop kocht ik vooral aanbiedingen en incidenteel lawaai dat mocht snuffelen aan de mainstream.

Ondanks het bovenstaande beschouw(de) ik mezelf toch altijd als een goede klant van de Recordshop. Ik zou er later nog veel media kopen. En hoewel het moeilijk is om te houden van winkels die deel uitmaken van een keten, ervaar ik toch een milde vorm van melancholie bij het lezen over het faillissement van de keten. Helemaal definitief is het vallen van het doek nog niet, maar ik geloof er nu niet meer in, eerlijk gezegd. Toen het management de focus vier jaar geleden verlegde naar videogames, dacht ik nog even dat het misschien goed zou komen. Niet dus. Nu ik erover nadenk zag ik het er ook niet drukker op worden in het Middelburgse filiaal, integendeel. Zelf kocht ik er ook nog maar zelden iets. Soms een game, of een serie, maar dat mocht eigenlijk geen naam hebben. En het laatste prettige en koopbevorderende gesprek met een medewerker? Dat moet minstens vijf jaar geleden zijn.

Is het verdwijnen van zaken als Free Record Shop onvermijdelijk? Misschien wel. De ene ‘intermediair’ heeft nu eenmaal meer last van het web dan de ander. In die zin mogen dit soort ontwikkelingen geen verbazing wekken. Maar ze mogen je wel een beetje zorgen baren toch? Het leidt ook tot verschraling, tot nog meer Mediamarkttaferelen, tot leegstand.

Gerelateerd:
En ook de videotheken hebben het zwaar…
Warenhuisnostalgie: de V&D in Middelburg
Agrimarkt Middelburg: nergens mee te vergelijken

@

Foto: Wugly
Logo MU 2000: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek

4 Reacties

  1. StoriesGuy schreef:

    Mooi blog over het faillissement van FRS, Edwin. Grappig dat jij juist stelt dat dit tot nog meer verschraling in het stadsbeeld zal leiden. In mijn blogpost betoog ik juist het tegenovergestelde: met het verdwijnen van deze 'zielloze' winkelketen komt er juist weer ruimte voor de specialist! Zie: //storiesguy.blogspot.nl/2013/05/goed-nieuws-winkel-zonder-ziel-failliet.html

  2. Haha, cool. Geloof het of niet, maar ik speelde nog even met het idee om ook iets te zeggen over de kansen voor kleinere ondernemers, die aandacht kunnen besteden aan meer waarde, persoonlijke invalshoeken, en wat dies meer zij. Ben het dus wel met je eens!

  3. ing schreef:

    Probleem is alleen dat de huren vd panden veel te hoog zijn… En ondanks dat zielloze heb ik er 15 jaar met plezier gewerkt 😉

  4. @ing: dat is inderdaad ook een factor van belang ja. Ik hoorde onlangs wat prijzen voorbij komen en kon m'n oren niet geloven..

    Het team van FRS heeft de zaak lang gered, daar heb je dan mooi je steentje aan bijgedragen 🙂

Reageer