clear

zoeken

search

App van de week: Wikimedia Commons

01 mei 2013

We fotograferen wat af met z’n allen. Alleen al naar Facebook worden er dagelijks 300 miljoen afbeeldingen geĆ¼pload. Dat is onvoorstelbaar veel. Maar hoeveel van die foto’s zou probleemloos hergebruikt mogen worden? Ik vrees dat het maar een fractie is.

Doodzonde. Er zijn genoeg websites die de gemeenschap gratis dienen en zulke foto’s goed kunnen gebruiken. Wikipedia bijvoorbeeld. Daar ontbreekt nog steeds veel informatie, ook in de vorm van foto’s. Kijk maar eens naar artikelen als ‘Commodore 900‘, LSD, of ‘Obligatie‘. Het probleem is dat veel mensen geen weet van hebben van dat ‘informatieprobleem’, of niet weten hoe ze foto’s kunnen toevoegen aan de site, laat staan welke. Op dat gebied is er nog een wereld te winnen.

Dat besefte men ook bij Wikimedia Commons, het project dat het mediabeheer verzorgt voor websites als Wikipedia en Wikibooks. In een poging de drempels voor het toevoegen van rechtenvrije afbeeldingen te verlagen, werden er onlangs apps voor Android en iOS gelanceerd. Met die app kun je, na het aanmaken van een account, onmiddellijk aan de slag. Een foto van je avondmaal voegt uiteraard niet veel toe, maar plaatjes van monumenten, voorwerpen of gebeurtenissen (om maar eens wat te noemen) zijn van harte welkom.

De app werkt heel eenvoudig. Als je bent aangemeld met je account maak je een foto of kies je er een (of meerdere) uit een bestaand album op je telefoon. Vervolgens kies je een passende titel en voeg je een korte beschrijving toe. Daarna hoef je alleen nog op de knop ‘uploaden’ te klikken. Eitje!

Inspiratie voor bruikbaar beeldmateriaal  kun je krijgen op de pagina Picture Requests. Daar vind je expliciete verzoeken voor afbeeldingen. Met je vragen over Wikimedia Commons kun je terecht in de FAQ of in het gebruikersportaal.

Er is eigenlijk geen enkele reden om hier niet mee aan de slag te gaan, toch?

Gerelateerd:
 Je foto’s een cc-licentie geven
Fotografeer een Vlissings Rijksmonument (en win…)
Handig: een zoekmachine voor foto’s zonder copyright

@

Reageer