clear

zoeken

search

The world is watching: de opmars van technologie in sieraden en accessoires

07 april 2013

Het zal wel komen door mijn geringe interesse voor horloges en andere polssieraden, dat ik een beetje verrast ben door de golf van ‘polstechnologie’, die de laatste weken de technoblogs en andere media overspoelt. Ok, berichten over die ‘horloges’ van Google en Apple (die laatste schijnt nog dit jaar op de markt te worden gebracht) komen al maanden voorbij, en waren me niet ontgaan maar over Project Natalia en MYO lees ik dit weekend voor het eerst.

BN/DeStem over Natalia:

De polsband is bedoeld voor activisten die in landen werken waar ze constant gevaar lopen, niet zelden van dictatoriale autoriteiten. In het geval van een ontvoering of ander geweld, schakelen ze de armband in. Ook als er met het slot gerommeld wordt, gaat het alarm af. Dat gaat meteen als een gps- en gsm-signaal (het vertrouwde 2G-netwerk) naar mede-activisten in de buurt en naar het CRD-hoofdkwartier in Stockholm. Eenmaal geverifieerd door CRD gaat een alarm de sociale media op. “Dat is uniek aan dit project: we kunnen miljoenen mensen bereiken binnen minuten”, zegt Robert Hårdh, directeur van CRD.

PCWorld over MYO:

Unlike Kinect and Leap Motion, which sit near the computer screen and track users through the air, MYO is an armband that translates the muscles’ electrical activity into motion controls. Thalmic Labs, the company behind the MYO, says the sensor inside the armband is sensitive enough to pick up individual finger movements as well as “subtle movements all directions”—sometimes before your finger actually moves. Minority Report, here we come.

Of technologie die geïntegreerd wordt in sieraden en accessoires aan zal slaan bij het grote publiek moet nog blijken. We zagen in het verleden immers ook genoeg ontwerpen die het conceptstadium nooit ontstegen zijn, zoals de Momenta, of die het straatbeeld nooit zijn gaan bepalen, zoals de Looxcie. Het verschil met toen is echter misschien dat grote spelers op de markt er nu klaar voor lijken te zijn dit soort producten betaalbaar te produceren. Dan kan het in principe iedere vorm aannemen, van polsband tot bril.

Ik heb wel het gevoel dat mensen polstechnologie sneller zullen accepteren (vanuit het ‘sociale perspectief’) dan briltechnologie. Uit de berichtgeving maak ik in ieder geval op dat veel mensen Google Glass al bij voorbaat als een inbreuk op onze privacy beschouwen. Aan de andere kant: in Nederland hangen inmiddels al honderdduizenden beveiligingscamera’s (sla het recente Hoeveel camera’s hangen er in Nederland? op Sargasso er maar eens op na) en vliegen drones ook steeds vaker uit (meer daarover bij Ingmar). Je kunt je afvragen of de permanent gefilmde mens dan nog wél bezwaren heeft tegen registratie door andere individuen. Die bril past iedereen misschien wel net zo goed als vroeger die pet.

Gerelateerd:
De bewakers bewaakt: de opkomst van de Sousveillancecultuur
Huxley vs Orwell: Amusing ourselves to death
Hoe mensen reageren als ze zomaar gefilmd worden

@

Reageer