clear

zoeken

search

Perfecte duisternis: over laserwapens toen en nu

14 april 2013

Dat mensen soms stellen dat ik wel érg vaak begin over het verleden vind ik niet zo gek. Voor Middelburg Dronk graaf ik als een malle in alles wat ooit was en ja, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Geschiedenis kan sowieso op mijn belangstelling rekenen, al lukt het me nog niet direct om er een heuse ‘afslag’ van te maken. Toch ben ik ook meer dan geïnteresseerd in de toekomst, en dan niet alleen in die van bibliotheken. Ik vraag me ook dagelijks af wat de betekenis is van bepaalde technologie, wat de impact ervan zal zijn. Maar ook in die gevallen grijp ik vaak terug naar ooit, al was het maar om vast te kunnen stellen hoe hard het allemaal gaat….én om heden en toekomst te kunnen begrijpen, dat natuurlijk ook.

Ook bij het lezen van de nieuwsberichten over laserwapens, zoals “Amerikaanse marine gaat met lasers op drones schieten“, grijp ik terug. Daar werd drie jaar geleden ook al over geschreven. Dat roept de vraag op hoe lang het Amerikaanse leger daar al mee bezig is. Laserwapens kwamen immers ook begin jaren ’80 al in het nieuws, toen Ronald Reagan met ‘zijn’ SDI raketschild op de proppen kwam. Als leek met een moderne aandachtsspanne haak je echter al weer snel af. Alleen al die twee uitgebreide lemma’s op Wikipedia, SDI en Laser: je zou er in verdwalen. Mensen roepen nog steeds dat de online encyclopedie een vergaarbak is van meningen en gemanipuleerde feiten, maar de hoeveelheid informatie en het aantal referenties doet je duizelen. Ik houd het er zelf in ieder geval maar op dat de stelling, dat onderzoek en ontwikkeling bij organisaties die werken voor defensie, altijd veel verder is dan het grote publiek mag weten. Wat wij te zien krijgen is oud nieuws, dat is logisch toch? In die zin zijn we allemaal bezig met het verleden.

Wat ik wel grappig vind is dat technologie die nog niet eens zo lang geleden werd beschouwd als sciencefiction, opeens realiteit is, of dat dreigt te worden. Een paar dagen geleden kopte Engadget “Laser scans objects in 3D from half a mile away“. In dat artikel ook de volgende passage:

Speaking of which, the researchers believe they could pump the range up to 10 miles with a bit of extra research, and even shrink the blaster down to make it “fully portable” in less than five years. Who knows, someday it might even work around corners. 

In de openbaarheid is het ‘t allemaal nog net niet, maar het zou mij niets verbazen als er ook al lasers zijn die dwars door muren kunnen schieten, dodelijk precies, stil en goedkoop. Als ik dat lees ga ik 13 jaar terug in de tijd, toen veel Nintendo-avondjes werden gevuld met de toen behoorlijk geavanceerde shooter Perfect Dark. In dat spel zat ook een Laserwapen, waarmee je de sluwe vijanden dwars door muren heen kon traceren…en doden. Ik weet nog goed dat we dan in koor riepen dat die gun niet mocht worden gekozen. “Die is niet leuk want dat kan helemaal niet!”

Wisten wij veel. Misschien keek het Pentagon toen ook al mee, wie zal het zeggen?

@

Reageer