clear

zoeken

search

Het speelveld van Nederlandse openbare bibliotheken schematisch weergegeven

09 april 2013

Het is nog niet zo eenvoudig om het speel- of krachtenveld van openbare bibliotheken uit te leggen aan buitenstaanders. Johan stapel illustreerde dat 3 jaar geleden al eens mooi in de afbeelding die hij gebruikte in het document ‘Een kerstboom met kluit‘.

In het recente HEC-rapport ‘Review Bibliotheek.nl 2012’ (PDF), dat PBLQ schreef voor het Sectorinstituut, kwam ik echter ook het bovenstaande schema tegen (klikken=vergroten). Dat ziet er toch weer net iets overzichtelijker uit en komt daardoor wellicht nog eens van pas.

Op het bewuste rapport werd ik vandaag twee keer geattendeerd. Eerst door Peter de Quelery van Bibliotheek Vlissingen, later door Wim Keizer, in zijn nieuwsbrief. Reden genoeg om het nu dan alsnog te downloaden en later eens rustig te lezen. Je kennis over dat “complexe geheel” een beetje op peil houden is tenslotte best belangrijk, als je wilt begrijpen waarom dingen wel of niet gebeuren.

@

1 Reactie

  1. JohanS schreef:

    Het HEC-plaatje ziet er inderdaad een stuk strakker uit dan dat van mij! Toen ik het drie jaar geleden maakte [1], was het vooral bedoeld om te ontdekken welke inhoudelijke thema's en doelen de organisaties opvoerden in hun beleidsplannen en visiedocumenten. Zo ontstond het veelkleurige landschap. De organisaties bestaan drie jaar later nog, de thema's (geloof ik) ook. Het HEC-rapport focust vooral op proces en komt daarbij tot een strak plaatje, dat alleen de besturing van de branche/sector toont. Laten we hopen dat ook de inhoudelijke agenda binnenkort zo strak is dat we weten hoe we op inhoud van A naar Beter komen.

    [1] dat was voor het symposium van de Plusbibliotheken in Eindhoven. Ik vond de powerpoint met het plaatje via Google terug op //www.plusbibliotheken.nl/index.php?cmd=file&action=download&file=261

Reageer