clear

zoeken

search

Oude computerhandleidingen en -brochures op Archive.org

13 maart 2013

Bij het lezen van de blogpost ‘Riding with the Bit Savers‘, van Archive.org, die gaat over de ontsluiting van een grote collectie computergerelateerd documentatiemateriaal, denk ik terug aan mijn tijd als collectioneur bij de Zeeuwse Bibliotheek. Op zeker moment kreeg ik ook de rubriek Informatica (SISO 520) onder mijn hoede. Het collectioneren zelf was niet zo heel ingewikkeld maar de vraagstukken rondom het wel of niet bewaren van verouderde titels waren redelijk complex. Om maar een voorbeeld te noemen: hoe zinvol is het om 18 jaar na de lancering van het besturingssysteem meerdere exemplaren van boeken over Windows 95 op te slaan in het magazijn? De gemakzuchtige collectioneur zou zeggen dat je daar niet aan moet beginnen, omdat je dan voor elke versie van elk softwarepakket wel een archief kunt aanleggen, maar hoe bedien je dan de hobbyist die zich verdiept in de geschiedenis van die pakketten? Of de liefhebber die probeert een oude Tulipcomputer aan de praat te krijgen. Daar hebben we heel wat discussies over gevoerd, kan ik je zeggen.

Soms konden we er ook om lachen. In de jaren ’90 werden computerboeken vaak aangeleverd met bijlagen, bijvoorbeeld cd-roms of diskettes. Het idee was dat je instructies uit boeken dan kon uitproberen met behulp van meegeleverde software. Ik vergeet nooit het gezicht van die man die een boek over de programmeertaal Pascal uit het magazijn liet aanrukken. Bij dat boek hoorde een ouderwetse floppy disk. Die had hij nog nooit gezien. Het enige dat hij kon uitbrengen was “waar moet ik die dan instoppen?”. Zijn pc bleek niet eens meer over een station voor diskettes te beschikken, de opvolger van de floppy

Doch dat allemaal terzijde. Feit is dat het op het web wemelt van de oude boeken, brochures en handleidingen van oude computersystemen. De collectie van Bit Savers kende ik nog niet, maar die is nu dus ook opgenomen in de database van Archive.org, in het kader van de digitale duurzaamheid. De kans dat ik me in die collectie ga verdiepen is erg klein, maar ik vind het goed om te weten dat het archief bestaat:

Since the 1990s, the bitsavers collective has been scanning computer-related documentation and materials as well as rescuing software from rapidly-fading media. Intended to be a permanent and accessible collection of manuals, technical specifications and lore related to computer brands and materials, the collection now houses thousands of documents containing millions of pages. 

Archive.org is baas!

Gerelateerd:
De indrukwekkende bibliotheek van Archive.org
Video’s Archive.org ook in HTML5 beschikbaar
Prachtig! Internet Archive stelt collecties beschikbaar via BitTorrent

@

5 Reacties

 1. Christian schreef:

  Goed nieuws! Zelf heb ik ook nog van die oude computerboeken in de kast staan. Heel soms zie ik ze nog eens in, vanuit nostalgisch oogpunt.

  Om dezelfde reden was ik blij toen het MSX Computer Magazine online kwam. Het zou in die tijd heel wat overtypwerk hebben gescheeld…

 2. Haha, cool. Van de MSX weet ik helemaal niets, maar het is toch mooi dat je dan zoveel naslag hebt. Dat is toch een van de dingen die het web zo mooi maken.

 3. Stefan schreef:

  Ik heb door de jaren heen (ik verzamel ook de systemen zelf) heel wat brochure's verzamelt en ben deze ook begonnen online te zetten. Heel wat werk maar er blijken genoeg mensen die het leuk vinden dus niet voor niks 🙂 Je kan eens een kijkje nemen op //classic.technology (zal wel altijd onderhevig blijven aan onderhoud 😉 )

 4. Jaydude schreef:

  Diskette en floppy(disk) zijn volgens mij synoniemen. Het woord diskette werd ook al gebruikt voor de 5.25 en 8 inch schijven, en is dus niet speciaal voor de 3.5 inch schijfjes bedacht. Het woord floppy duidde aan dat de datadrager een slap schijfje was en geen harddisk. Ook in de harde behuizing van een 3.5 inch diskette zat zo'n slappe floppy.

 5. Je hebt helemaal gelijk Jaydude! Nooit bij stilgestaan dat ze eigenlijk hetzelfde zijn. Alleen het formaat verschilt. Dank je.

Reageer