clear

zoeken

search

Evasi0n: alsnog een jailbreak voor m’n iPhone

09 maart 2013

In mei 2010 schreef ik in “De iPhone jailbreaken: toch nog maar even niet” dat een poging om m’n telefoon te bevrijden van de beperkingen van Apple me niet goed was bevallen. Dat ‘nog maar even niet’ zou uiteindelijk bijna drie jaar duren.

Vannacht ben ik alsnog voor de bijl gegaan. Jorn vertelde me vorige week dat het jailbreakproces ondertussen veel eenvoudiger is geworden, en het resultaat stabieler. Nadat hij met een grijns had laten zien welke dingen hij wél kan met het toestel en ik niet, besloot ik me er opnieuw in te verdiepen. Hij bleek niet overdreven te hebben. Met de software van Evasi0n was het klusje binnen een kwartier geklaard. Het enige dat je hoeft te doen is de aanwijzingen op je scherm volgen, al verdient het wel de aanbeveling om je eerst in te lezen. Ik maakte zelf dankbaar gebruik van drie dossiers van de onvolprezen iPhoneclub:

Na de jailbreak begon ik met de verkenning en configuratie van Cydia, de alternatieve App Store. Ik installeerde enkele repositories en downloadde een paar tweaks die Jorn me had getipt, zoals iCleaner, Springtomize en NCSettings. Vervolgens bekeek ik wat je zoal kunt, met al dat moois.
Mijn indruk is positief. Alles werkt nog naar behoren (al moest ik na de opschoonactie met iCleaner wel Google Chrome opnieuw installeren) en het werken met Cydia is redelijk laagdrempelig. Het kostte me in ieder geval niet veel moeite om thema’s en ringtones te installeren en te verwijderen, of om de presentatie van  apps, mappen en schermen aan te passen. Ook het installeren van een emulator voor de SNES (die oude spelcomputer van Nintendo) was zo gepiept. Ik kon het natuurlijk niet laten om even een leveltje Donkey Kong Country te spelen. Wist ik meteen weer waarom ik het zo dom vind van Nintendo dat ze de mobiele markt niet hebben omarmd.
Feit is dat ik deze keer géén spijt heb van de jailbreak. Of ik zo tevreden blijf zal nog moeten blijken, maar als mensen me er in het vervolg naar vragen zal ik waarschijnlijk zeggen dat ik het kan aanbevelen. M’n antwoord hangt dan wel af van de persoon die het vraagt. Jailbreaken is misschien alleen interessant als je regelmatig het gevoel hebt dat je te weinig kunt instellen of aanpassen, op je iPhone of iPad, of als je meent dat het enorme aanbod in de App Store toch te beperkt of te prijzig is. Daarnaast zijn de nadelen van jailbreaken voor sommige mensen misschien iets te groot. Meer vrijheid betekent meer werk en meer risico, zo simpel is het. Daar zit niet iedereen op te wachten.
Gerelateerd:

@

Reageer