clear

zoeken

search

Een nieuwe versie van Ning, een nieuwe naam voor Bibliotheek 2.0

12 maart 2013

Over Ning is hier al veel gezegd, heel veel. Mensen die het platform of de achtergrondgeschiedenis van Bibliotheek 2.0 nog niet kennen verwijs ik naar het archief van dit weblog.

Feit is dat Ning.com nu zes jaar bestaat. Kort na de lancering ervan startte ik het experiment Bibliotheek 2.0, wat resulteerde in een website die, met meer dan 6000 leden, een gevestigde naam werd in de online bibliotheekbranche. Tegenwoordig besteed ik veel minder aandacht aan het platform dan voorheen (ook daar stond ik al eens uitgebreid bij stil) maar het helemaal loslaten kan ik gewoon niet. Noem me maar een digimietje, maar het is en blijft een kindje van me. Een kindje met mogelijkheden ook nog. Nu weet ook wel dat ik veel meer tijd aan dat kindje zou moeten besteden, asl ik wil dat die mogelijkheden benut worden, maar dat lukt me dan ook weer niet. Er zijn te veel andere kinderen (lees: projecten) die mijn aandacht vragen, zo simpel is het. Ik laat het maar een beetje voortsudderen, plaats zo nu en dan een bijdrage, beheer bestaande en nieuwe leden en jaag stapeltjes nieuwtjes de ether in via de bijbehorende sociale media. Van die dingen waar vaak interessant over gedaan wordt, maar die in werkelijkheid nauwelijk tijd kosten.

Toch zijn er altijd weer ontwikkelingen die me doen nadenken over de toekomst van de website. Vandaag las ik bijvoorbeeld dat Ning een nieuwe versie van de software heeft gelanceerd, met allerlei nieuwe, nieuwsgierigmakende functionaliteiten. Tot mijn spijt kunnen bestaande netwerken pas in de zomer migreren naar de nieuwe versie, maar netwerkbeheerders krijgen wel de gelegenheid om versie 3.0 uit te proberen door gratis een nieuw platform aan te maken. Ik heb dat gedaan, verkende het menu en sloot de boel na een kwartiertje weer af. Het ziet er goed uit maar echt onder de indruk ben ik nog niet. Misschien komt dat nog als ik er meer werk van maak. Dat stel ik voorlopig nog even uit. Ik heb wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om de naam van Bibliotheek 2.0 te veranderen in Open Bibliotheken. Het toegevoegde cijfer was zes jaar terug bedoeld als een statement, naar het voorbeeld van de grote internationale broer Library 2.0, maar wordt door velen inmiddels gezien als een aanduiding van een tijdperk in een langere reeks. Zo was het nooit bedoeld. Vandaar de aanpassing (overigens zonder het adres van de site te veranderen). Misschien leidt de naamswijziging ook wel tot een verschuiving in focus, dat weet ik nog niet.

Grappig is overigens ook wel dat Ning nog steeds bestaat en ook nog wordt doorontwikkeld. Het lijkt er op dat het bedrijf, ook na de overname door GLAM, nog steeds gezond is…en gebruikt wordt. Dat laatste merk ik persoonlijk ook. De ervaring die ik heb met het platform leidt zo nu en dan tot opdrachten. Zo mocht ik in november een kennisplatform opzetten met Ning, voor Rensa, en deed Vakmedianet een paar weken geleden beroep op m’n expertise, toen de organisatie een Ningnetwerk met meer dan 15000 leden op een paar punten wilde aanpassen. Dat zijn opdrachten die ik met veel plezier doe. Zulke opdrachten geven me ook het gevoel dat, naast Bibliotheek 2.0, ook Ning zelf een kindje van me is. Ik heb er in ieder geval een gek soort relatie mee opgebouwd, de afgelopen zes jaar. Da’s vage sizzle mensen.

@

Attendering: Marc Andreessen: Facebook, Twitter’s Success Means Ning Could Soar, Score Big Brands

4 Reacties

 1. Christian schreef:

  Los van de Ning-site zelf is het natuurlijk vooral alles wat daaromheen gebeurt wat het interessant maakt. In het geval van Archief 2.0 bijvoorbeeld de regelmatig georganiseerde speel-en-deelsessies, inklopdagen voor de ArchiefWiki, in het verleden de cursus 23 Archiefdingen en zo nog wat zaken. Mooi als zo'n Ning-site dat alles kan faciliteren door als communityplatform dienst te doen.

  Het Ning-bedrijf zelf lijkt inderdaad nog steeds springlevend, gezien al het nieuws dat er wekelijks van binnendruppelt. Gelukkig maar.

  Trouwens, de reden voor de naamswijziging van jouw Ning, daar kan ik wel inkomen. En ach, door het "digitale" en het "bibliotheken" blijft het toch een beetje een statement hè.

 2. @Christian: helemaal mee eens. Rondom B20 (Open Bibliotheken :-)) is er wel minder georganiseerd, maar in potentie kan het altijd.

  Heb jij nog andere plannen, naar aanleiding van ontwikkelingen en/of nieuwe mogelijkheden?

 3. Christian schreef:

  Wat nieuwe plannen betreft, laat ik de techniek vooral even links liggen. We zoeken het meer in verbindingen met andere 'clubs' in het archiefwezen. Zoals SNAAI (club voor jonge/nieuwe vakgenoten) die de vacaturebank onderhoudt, studenten die op Archief 2.0 gaan bloggen over sessies tijdens de KVAN-dagen, allerlei groepen die Archief 2.0 als communicatieplatform gebruiken en meer van dat soort zaken. Dat geeft ook continuïteit en een bredere meerwaarde van het netwerk.

  Verder ga ik mijn eigen aandacht wat meer van m'n blog naar Archief 2.0 verleggen.

  (Die nieuwe-nieuwe naam is weer een super-statement trouwens!)

 4. Dat zijn allemaal mooie initiatieven Chris. Prima…en vooral fijn om te lezen dat het nog bestaansrecht heeft allemaal.

  Statements kunnen geen kwaad in een wereld die dol is op zwijgen 🙂

Reageer