clear

zoeken

search

Vaticaanbibliotheek zet eerste 256 (van 80.000) manuscripten online

03 februari 2013

De oude @Pontifex twittert zich er nog niet bepaald suf over, maar het Vaticaan is stappen aan het maken op het web. Een paar dagen geleden zijn de eerste 256 (van 80.000!) gedigitaliseerde manuscripten online gezet. Rome Reports over dit project:

The project started in late 2011, and employs the use of technology from NASA to digitize the documents. But, it will take years. Once finished, the files will use up approximately 4.5 million gigabytes in the Vatican Library’s external hard-drive.

Dat is voorwaar geen kattenpies. Ik las vorig jaar al eens dat er een projectbudget van meer dan drie miljoen dollar beschikbaar is, wat me doet afvragen hoe groot de doelgroep van de collectie ongeveer is. Zou het gaan om tientallen, honderden of vele duizenden mensen, die met deze digitale collectie aan de slag gaan? En kunnen ze er dan ook echt mee uit de voeten? Zouden zij niet de kriebels krijgen als ze de presentatie van de teksten onder ogen krijgen? Kunnen zij zonder zoekfunctie, maar met aanwijzingen uit de catalogus en andere bronnen, de weg vinden in de Latijnse brij?

Nu ja, het zal ook wel. Mensen die theologie studeren en die Latijn beheersen, zijn vast ook wel gewend aan slecht leesbare teksten en weinig verleidelijke zoeksystemen en interfaces. Desondanks moet ik toch weer even denken aan het idee van overvloed en onbehagen. Aan de ene kant vind ik het bizar en verontrustend, hoeveel informatie er digitaal wordt ontsloten en hoeveel databanken er zijn, aan de andere kant kan er wat mij betreft nooit genoeg gedigitaliseerd worden. Als je eenmaal ├ęcht gaat graven in historische thema’s, dan kan iedere relevante bron je in theorie verder helpen. Op termijn misschien zelfs ook wel een fractie van die miljoenen gigabytes van de Vaticaanbibliotheek.

Gerelateerd:
De Geheime Archieven van het Vaticaan
De Sixtijnse Kapel virtueel
One giant screwup for mankind….het belang van conservering, digitalisering en duurzame opslag van informatie

@

Reageer