clear

zoeken

search

Unieke plaatsen gebaseerd op van alles: Linden Lab anno 2013

14 februari 2013

De eerste gedachte die bij me opkwam bij het zien van de kop Linden Lab unveils Dio website for building ‘shared creative spaces’ was ‘oh ja, Linden Lab, hoe zou het daarmee zijn?’ In de periode 2006-2007 schreef ik veel over het bedrijf en over hun creatie Second Life, een creatie die ik beschouwde als virtuele proeftuin en tegelijkertijd als een voorbode van wat ons mogelijk te wachten stond op het web. Dat liep toch een beetje anders. De 3D-omgevingen en het metaverse die ik voor me zag als vervangers van de traditionele browser maakten de belofte niet waar. Ze werden ingehaald door…ja door wat eigenlijk? Door moderne ‘Massively multiplayer online role-playing games’? Door de sociale netwerken die op dit moment gangbaar zijn?

Maar Linden Lab bestaat dus nog steeds en richt zich nu op producten als Creatorverse, Patterns en Dio. Die laatste heb ik vandaag even uitgeprobeerd. Ik vond de omschrijving op de productpagina namelijk nogal vaag:

Dio is a new creative and social experience that allows anyone to make and explore unique places based on anything. Dio places are personal and public spaces filled with pictures, video, text and even interactive objects. Places are arranged spatially so users can travel and explore streets, buildings, houses and cities — just like they can in the real world!

Na een kwartiertje spelen vond ik het al welletjes. Ik zie de toegevoegde waarde gewoon niet. Dat zal ongetwijfeld te hebben met mijn gebrek aan creativiteit, maar wat moet je nu met kamers waar je foto’s en video’s in plaatst, om ze vervolgens aan andere kamers te koppelen? Toegegeven, ik zag ook een paar mooie kamers van anderen, die me wisten te verleiden tot doorklikken (bijna zoals Myst dat deed in de jaren ’90) maar dat was het zo ongeveer wel. Ligt het aan mij? Dat zou heel goed kunnen. Op dat ongelijk kom ik over een jaar of zes dan vast ook wel weer terug.

@

Reageer