clear

zoeken

search

Rust in vrede Henk Verbooy

14 februari 2013

Zojuist las ik op de site van InformatieProfessional dat Henk Verbooy, van Essentials, vorige week is overleden. Daar schrok ik van. In de periode 2009-2011 schreef ik artikelen voor Digitale Bibliotheek, een van de bladen van de uitgeverij. Ik werkte vooral op afstand/digitaal maar we spraken elkaar ook een paar keer in levenden lijve. Het was goed bomen met hem, zeker over de toekomst van bibliotheken en de journalistiek.

Een persbericht van Essentials meldt dat het bedrijf zich al enige tijd in zeer slecht weer bevond. Van dat nieuws schrok ik minder, eerlijk gezegd. Ik vond het toentertijd moedig dat Essentials durfde over te stappen op een volledig digitaal uitgeefmodel, maar vroeg me later aldoor af hoeveel betalende abonnees er waren. Daar werd niet veel over gesproken. Toen ik weer later te horen kreeg dat mijn diensten niet meer pasten bij de nieuwe koers van het blad wist ik niet zeker of dat werkelijk de reden was. Die nieuwe koers zag ik later in ieder geval niet terug.

Het doet er niet meer toe. Henk is niet meer en Essentials ook niet. Dat is droevig. Rust in vrede Henk.

Gerelateerd:
Het leven na de wending, deel 3
Digitale Bibliotheek en Intellectueel Kapitaal komen samen op vernieuwde website

@

9 Reacties

 1. Jeroen de Boer schreef:

  Mooi stuk Edwin. Ik schrok er ook van. Henk was een markante vent en vroeg me twee weken terug nog of ik een artikel over informatievrijheid voor DB wilde schrijven. Ga ik toch maar doen en plaats het ergens anders.

 2. Goed plan Jeroen. Maak er een krachtige van!

 3. Gerard Bierens schreef:

  Ik heb Henk door de jaren heen leren kennen als uitgever van IK en DB en ook als congres-organisator. Zo nu en dan polste Henk me voor een artikel, deelname aan een paneldiscussie of een praatje bij een DB/NVB-congres. Bij dergelijke gelegenheden zocht ie me altijd wel even op, om interesse te tonen, om gewoon even een praatje te maken. Hij investeerde op die manier in zijn netwerk en had daar zichtbaar plezier in.

  En dan als een donderslag bij heldere hemel is Henk Verbooy niet meer, is Essentials niet meer en Digitale Bibliotheek niet meer. Tsjonge, dat hakt er even in zeg.

 4. @Gerard: inderdaad ook erg plotseling. Heftig 🙁

 5. Michel schreef:

  Het is inderdaad een triest bericht en iedereen vraagt zich af wat er is gebeurd.
  Henk was jaren een belangrijke partner voor de NVB. Een paar jaar heb ik met Henk samengewerkt in de redactie van IK. De congressen KIP en DBUpdate en de bladen DB en IK zullen we missen.

  De man achter de initiatieven krijgen we niet terug, maar he veld heeft wel behoefte aan afwisseling. Wie neemt het stokje over?

 6. @Michel: dat is een goede vraag. Wat de kansen zijn op uitgeefgebied, rondom de informatiewereld overzie ik niet goed, maar ik zie niet zomaar iemand/een partij dat stokje overnemen. Maar dat baseer ik alleen op het feit dat ik wel eens hoorde dat het allemaal nog niet zo vanzelfsprekend is, het bestaan van vakbladen en alles daar omheen. Ben benieuwd…

 7. Dag heren,

  was ook enorm geschrokken van het bericht. Ik was totaal niet meer betrokken bij de uitgeverij, maar ik had wel het gevoel dat er iets niet helemaal goed zat bij DB. Jammer dat het zo moeten lopen is…

 8. Lynda M. J. Keizer schreef:

  Dit is wat ik (@lynxlk) kan toevoegen aan info over Henk.
  //www.villamedia.nl/personalia/bericht/in-memoriam-henk-verbooy-1948-2013

Reageer