clear

zoeken

search

Reacties op het artikel ‘De informatiespecialist van morgen is vrij’

01 februari 2013

Ooit was er een tijd dat reacties op schrijfsels werden gegeven op de weblogs waar ze werden gepubliceerd. Ik was dol op die vorm van interactie, maar weet dat het waarschijnlijk nooit maar zal zijn zoals het ooit was. Reacties worden nu vooral gegeven in mails, op Twitter, Plus of op Facebook. Dat merkte ik ook in december, na de publicatie van het artikel De informatiespecialist van morgen is vrij. Op M.I. reageerden maar twee mensen, terwijl het via genoemde kanalen als snel in de tientallen liep. De redactie van InformatieProfessional vroeg een aantal vakgenoten bovendien om uitgebreider te reageren. Erna Winters gaf op haar eigen blog al een voorzetje en staat er ook tussen. Daarnaast reacties van Klaas Jan Mollema, Saskia Leefsma en Henk Vanstappen. De bijdragen zijn inmiddels ook full-text beschikbaar op de site van IP.

Ik ben uiteraard blij met alle reacties en opmerkingen en vind het ook mooi dat het artikel op bijval kan rekenen. Daar hoopte ik stiekem wel op. Daar staat tegenover dat ik tegelijkertijd meer tegengeluid had verwacht. Als dat geluid er niet is moeten we ons misschien écht zorgen gaan maken. Of niet?

@

2 Reacties

  1. Guppie schreef:

    Na enig mentaal gekauw (ik wil deze kwestie breed bekijken, hoewel het me persoonlijk erg aan het hart gaat), constateer ik dat ik ongerust word van de reacties op jouw artikel in IP. Ik ben het volkomen met je eens dat de huidige informatie professional meer vrijheid moet hebben om zijn (ik houd het voor het gemak maar even bij de mannelijke vorm) werk goed te kunnen doen. In de reacties proef ik instemming, maar geen groot gevoel van urgentie. Op het moment kan de nieuwe manier van werken (hoe lang is iets nieuw?) vrijwel alleen gerealiseerd worden als freelancer (zoals jij) of als vrijwilliger (zoals ik en jij ook voor een deel), voor de rest zit de bibliotheekwereld nog vast aan de ouderwetse hierarchische besluitvorming. Ik heb Erna Winters hoog zitten en ben erg blij met haar uitspraak: ‘de toekomst vraagt om flexibele werknemers én flexibele werkgevers’. Maar het heden vraagt daar ook om! Ik vrees dat de huidige bibliotheekorganisaties niet snel genoeg kunnen schakelen om nu met de 'nieuwe’ manier aan de slag te gaan. Ik hoop natuurlijk dat ik ongelijk krijg…
    Esther Valent

  2. Hoi Esther,

    Veel organisaties zijn er inderdaad nog niet op ingericht en je ziet ook vaak dat de beschikbare medewerkers die het willen en kunnen losgelaten worden op alles wat riekt naar digitaal en vernieuwing, ook op alle processen (vergaderen e.d.) daar omheen. Vrijgespeeld worden die maar zelden, omdat de focus op andere dingen ligt en het gevoel van urgentie vaak ontbreekt. Misschien moet er eens een soort pool komen, van het soort medewerkers dat nodig is. Ga ik eens noteren als ideetje, bedenk ik hier en nu.

Reageer