clear

zoeken

search

Je telefoon als e-reader

07 februari 2013

Dat ik weinig zie in online lezen betekent niet dat ik me nooit verdiep in digitaal lezen, integendeel. Ik lees meer dan ooit tevoren. Ik kom echter maar zelden toe aan boeken in het algemeen, en aan romans in het bijzonder. Er zijn te veel artikelen en ander moois, waar ik voorrang aan geef. Maar waarmee lees ik dan wat ik lees? Met m’n telefoon. En waarmee lees ik dan boeken en PDF’s? Met iBooks, de app van Apple zelf.

Het is niet dat ik nooit wat uitprobeer, hoor. Ik heb een e-reader die ligt te verstoffen en ik probeerde ook een paar andere uit. Ik testte de iPad talloze malen, maar zag steeds geen aanleiding om er zelf een te kopen. De nieuwe golf Android-tablets? Ik vind ze helemaal niet onaardig. Maar het maakt geen reet uit. Ik lees vanaf m’n telefoon. Ik ben gewend aan het kleine scherm…en vooral ook aan het gegeven dat ik me maar om één apparaatje hoef te bekommeren. Die vorm van gebruiksgemak maakt alle andere vormen ondergeschikt, wat mij betreft.

Hugh McGuire, the founder of ebook-publishing platform PressBooks, calls smartphones the “dark horse of ebook reading.”

Omdat veel van de digitale lezers die ik ken lezen vanaf een reader of tablet, dacht ik altijd dat ik een uitzondering was, met m’n telefoonlezen. Maar is dat wel zo? Na het lezen van What does Readmill’s new iPhone app tell us? Smartphones and books are now inseparable, dat stelt dat de vraag naar lezen op mobieltjes groot is, ga ik daar opeens aan twijfelen. Zou dit ook gelden voor Nederland? Ik ga toch eens navraag doen, in mijn directe omgeving, bij de niet-senioren en bij de mensen die nog geen leesbril nodig hebben. Die zijn waarschijnlijk wat minder representatief, in dezen.

De genoemde app Readmill heb ik meteen even uitgeprobeerd. Die ziet er prima uit. Twee weken geleden testte ik al Dotdotdot, waar in het artikel aan gerefereerd wordt: daar is ook niet veel mis mee. Toch pak ik weer terug naar iBooks. Die app heeft ook allerlei beperkingen, maar ik kan er tenminste ook meteen PDF’s mee lezen. Ik hoef niets meer te importeren. Voor RSS-feeds heb ik al andere apps in gebruik. Van dat soort argumenten. Misschien doe ik mezelf wel tekort, maar ik ben gewoon tevreden met wat ik heb. Ik verruil dat pas voor een alterntief als ik er meerwaarde in zie. Dat komt vanzelf, is m’n ervaring. Of niet.

Gerelateerd:
Helft Japanse bestsellers geschreven op mobieltjes
Mobiel leven: alsof we vroeger zo spraakzaam waren
Uitgesteld mobiel lezen: de opmars

@

5 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Edwin,
    Zeer herkenbaar! Ook ik doe al sinds m'n eerste iPhone (2008) aan telefoonlezen. Romans of nalagwerken, het maakt mij niet uit. Ben 41, heb een bril, maar geen leesbril. Een tablet heb ik ook, als digitaal notieblok op het werk + wat rondsurfen. Een ereader heb ik ook, sinds vorig jaar. Maar die heb ik vooral gekocht om ruzies met m'n zoon(9) te verminderen. Volgens hem zat ik steeds de iPhonen,/gamen etc. terwijl ik slechts een boek las.

  2. Ik ben ook een fanatieke smartphonelezeres. Vinger op de scrollknop en zolang ik geen lantarenpaal tegenkom, lees ik op dat tempo, onderweg, tijdens het uitlaten van de hond, wachten op de bus of in de rij voor de kassa. Ik heb een e-reader, laptop, desktop, ook met leessoftware, maar de smartphone heb je nu eenmaal altijd bij je…

    Rita Niland

  3. Dat gemak van een apparaat altijd bij je hebben geldt blijkbaar toch voor meer mensen, hoorde het vandaag ook verschillende zeggen. Dan went het vanzelf. Een reader kopen om lezen te legitimeren gaat overigens best ver, vind ik 🙂

  4. Peter Delsman schreef:

    Ben ook heel tevreden over lezen op mijn iPhone met iBooks. Doe het niet zo vaak omdat ik vooral fiets. Maar als ik een paar keer per maand met de metro of trein reis, ben ik altijd blij dat ik wat leesvoer uit mijn broekzak kan halen. Ben wel 50+ en heb een multifocale (dus ook lees-) bril.

  5. @Peter: begin nu toch het gevoel te krijgen dat het lezen in het klein niet gebonden is aan leeftijdscategorieën. Dat maakt het alleen nog maar interessanter eigenlijk. Voor aanbieders van e-books is het dan mogelijk inderdaad een factor van jewelste, overal.

Reageer