clear

zoeken

search

Is de smartphone van 2014 een bril?

22 februari 2013

Ik heb vorige maand een tijdje zitten staren naar deze foto. Het was niet dat ik de foto zelf zo geweldig vond, nee, het ging me om het verhaal dat de foto vertelde. Dat verhaal ervoer ik als een mindfuck. Ik bedoel: je ziet een gozer met een muts en een bril op, die met een plastic tasje in zijn handen in een metro zit. Hij wordt omgeven door mensen die een blik in de ogen hebben die niet duidt op een overvloed aan levensvreugde. Geen bijzonder tafereel. Niet in New York.

Het wordt wel een bijzonder tafereel als je weet dat je zit te kijken naar een foto van Sergey Brin, een van de bazen van Google. De man die goed is voor dik 20 miljard dollar. De man die indrukwekkende wetenschapsprijzen uitreikt. Die loop je toch niet tegen het lijf in een metro? Ik bedoel: daar kom je normaal gesproken hooguit luitjes als Jay-Z tegen. Mis dus. Brin loop je soms ook tegen het lijf. De enige verklaring die ik kon bedenken was de bril op zijn neus. Een Googlebril inderdaad. Dat ding waarmee Google vorige zomer veel aandacht trok zat de grote baas hier gewoon al te testen! Wow.

Inmiddels is het hek van de dam. Google klapt er vol in. Project Glass ontwikkelt zich niet alleen snel, de doelstellingen zijn ook veel ambitieuzer dan ik dacht. Mogelijk verschijnt het hebbeding nog dit jaar op de markt. Die markt bestaat wat Google betreft niet uit een handvol nerds. De pijlen worden gericht op een miljoenenpubliek. Dat het menens is blijkt ook wel uit het feit dat zelfs de samenwerking wordt gezocht met concurrerende partijen als Apple en Facebook. Die lijken nog behoorlijk enthousiast te zijn ook.

Zojuist las ik een uitgebreid verslag van de eerste indrukken van Google Glass, van Joshua Topolsky. Dat verslag kan ik iedereen aanbevelen. Het geeft waarschijnlijk antwoord op de eerste vragen die in je opkomen. Maar weten hoe iets werkt of hoe het eruit gaat zien zegt natuurlijk nog niets over de impact van het geheel. Hoe groot gaat dit precies worden? Wat betekent dit voor smartphones? En wat voor communicatiegedrag in het openbaar? Voor privacy? Voor zoeken? En hoeveel gaat het ding kosten eigenlijk?

Man, de vragen stapelen zich alleen maar op. Maar interessant wordt dit. Daar hoef je geen wiskunde voor gestudeerd te hebben.

Gerelateerd:
Hoe mensen reageren als ze zomaar gefilmd worden
Een netwerk van grote samenwerkingsverbanden krijgt gestalte
De vindbaarheid die ons omringt: ambient findability

@

3 Reacties

  1. Alvast gaan sparen? Erg benieuwd naar de mogelijkheden!

  2. Je kunt je opgeven als proefpersoon, begint interessant te worden 🙂

    //www.google.com/glass/start/how-to-get-one/

  3. Ha EJ! Sparen is nog wel nodig want las dat het ding nu nog dik door de 1000 dollar moet kosten, maar dat zakt ongetwijfeld nog, als er wat meer massa is. Proefpersonen moeten helaas wel in de States wonen. Kwestie van tijd…

Reageer