clear

zoeken

search

De menschen op straat bezwijken onder groote belangstelling der autoriteiten

06 februari 2013

Tot een paar jaar geleden beheerde ik, in de rol van collectioneur voor de rubriek Informatica, ook de digitale collectie van de Zeeuwse Bibliotheek. Dat beheer was omslachtiger dan je zou verwachten, in het internettijdperk. Het was namelijk zo dat veel uitgevers en andere leveranciers hun databases niet of slechts gedeeltelijk online beschikbaar stelden. Updates van databases waarop de bibliotheek was geabonneerd werden meestal aangeleverd in de vorm van een nieuwe cd-rom. Nieuwe exemplaren werden dan eerst geregistreerd door de tijdschriftenadminstratie, vervolgens door mij en daarna op het netwerk van de bibliotheek geplaatst door de netwerkbeheerder. Tot slot verving ik de oude cd-rom in mijn bureaula door de nieuwe. Behalve abonnementen beschikten we ook over een aantal eenmalige uitgaven, waaronder de titel ‘Ons Zeeland’, een aantal cd-roms vol historische afbeeldingen van Zeeland. Die uitgave kon alleen in de bibliotheek zelf worden bekeken en leverde vaak technische problemen op. Nieuwe besturingssystemen en software kunnen nu eenmaal niet altijd goed overweg met oude media.

Nu was ik die bron helemaal vergeten maar tijdens een van m’n speurtochten voor Middelburg Dronk stuitte ik op de website Zeelandboek, die is gebaseerd op de collectie van Ons Zeeland. Ik las daar dat alle oude cd-roms inmiddels zijn verzameld op een DVD, die voor 30 euro besteld kan worden. Let wel: het gaat hier om zo’n 30.000 afbeeldingen. Via de mail informeerde ik of de afbeeldingen ook online gepubliceerd mogen worden, met bronvermelding, en dat werd bevestigd. Vijf minuten later had ik de DVD al besteld. Over gretigheid gesproken.

Vandaag ben ik begonnen met het verkennen van de DVD. Een deel van de afbeeldingen ken ik al uit andere bronnen, maar ik tref er toch ook weer tientallen aan die ik nog niet kende Ên die relevant zijn. En je weet: “geluk is een oude foto“. Ik ben dus in m’n nopjes. De bijschriften van Ons Zeeland maken het af. Neem nu het bovenstaande Middelburgse tafereel, ergens eind jaren ’20. Daar staat dan bij: “Een mosterdgasaanval. De menschen op straat bezwijken onder groote belangstelling der autoriteiten.” Zo’n tekst doet mij m’n ochtendchagrijn wegproesten. Hulde!

@

Foto: Ons Zeeland

2 Reacties

  1. Ingmar Koch schreef:

    Haha… Ik zag de titel in je tweet en dacht dat je het over de "surveillance society" zou hebben. Blijkt het weer over wat oude plaatjes te gaan 😉

  2. Hehe, sorry, ook over die dingen lees ik nog regelmatig, maar de grote obsessie ligt al geruime tijd elders. Het is sterker dan ikzelf geloof ik 🙂

Reageer