clear

zoeken

search

De groei van een project: via Middelburg en Vlissingen naar Terneuzen Dronk

11 februari 2013

Soms heb je het gevoel dat je je weken aan een stuk in een sluimertoestand bevindt. Dat je veel dingen doet op halve kracht en dat je meer voor je uitschuift dan anders. Ik had dat gevoel vanaf half december. Het ging gelukkig niet gepaard met somberheid, maar er smakelijk om lachen zat er ook niet in. Schuldgevoel en procrastinatie gaan hand in hand.

Een van de dingen waar diezelfde procrastinatie maar geen vat op krijgt, is de inhoudelijke kant van het project Middelburg Dronk. Als ik daar aan werk vergeet ik de tijd. De ene keer ga ik op in vrij monotone klusjes, zoals het bijwerken van lemma’s en links, de andere keer verlies ik mezelf in het speuren naar foto’s of interessante achtergrondinformatie. Dat houdt nooit meer op waarschijnlijk en gek genoeg geeft dat idee me alleen nog maar meer energie.

Ondertussen zijn we twee jaar op weg met de site en een jaar op Facebook. De groei is minder sterk dan in 2011 maar sinds mei 2012 gebeurde er nog genoeg:

  • De site groeide van 11.159 pagina’s toen naar 16.213 nu (en van 1198 ‘inhoudelijke’ naar 1555)
  • Er kwamen meer dan 4000 bestanden bij, van 8120 naar 12.366
  • Het aantal paginabewerkingen groeide van 30.377 naar 41.284
  • Het totaal aantal pageviews stond toen op 1.233.339, nu op 2.497.717
  • Bijna 1500 mensen namen de moeite om de Facebookpagina te ‘liken’

Maar het zijn maar cijfertjes. Zonder context zeggen die niet veel, zeker op Facebook niet, waar sowieso niets is wat het lijkt. Nog interessanter is de interactie die voortkomt uit het geheel. Waar we ook komen, we worden er op aangesproken, soms zelfs buiten Middelburg. De reacties zijn bijna altijd positief. Dat we daar ook energie van krijgen behoeft geen betoog.

Er gebeuren meer leuke dingen. Het project breidt zich uit. Aan Vlissingen Dronk wordt al een tijdje hard gewerkt door oud-collega Joke Vantricht, maar vorige week meldde Elco Glerum zich met de vraag of hij volgens hetzelfde concept aan de slag kan met Terneuzen Dronk. Dat juichen we natuurlijk toe. Elco is op Facebook inmiddels van start gegaan.

Tegelijkertijd werkt Thomas Filius met zijn makker Tjeerd Bijlsma aan een nieuwe versie van de website. Die nieuwe versie moet niet alleen het koppelen van gegevens uit de database eenvoudiger maken, uiteindelijk moet die ook gaan zorgen voor betere presentatie van de inhoud en voor een opschaalbaar sjabloon van het concept, zodat het uiteindelijk in een handomdraai op andere plaatsen toegepast kan worden, of gekoppeld kan worden aan andere websites.

Over vormen van financiƫle ondersteuning denken we nog steeds na. De site heeft weliswaar geen commerciƫle insteek, maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet openstaan voor enige compensatie voor alle tijd die we erin steken, en voor de kosten die worden gemaakt. Het ligt voor de hand om dan eerst te denken aan sponsoring of subsidie maar er liggen misschien ook mogelijkheden op het gebied van crowdfunding of diensten die je kunt bouwen vanuit de nieuwe site. De tijd zal het leren.

Ook samenwerkingsverbanden, ten slotte, krijgen iets meer gestalte. Zo liet de directie van het Zeeuws Archief onlangs -na een goed gesprek- weten dat we in het najaar van harte welkom zijn om spreekuurtjes te organiseren in het gebouw. Dat willen we graag omdat je digitaal niet iedereen bereikt, ook lang niet alle liefhebbers van historisch onderzoek, die vaak in het archief te vinden zijn. Dat zien we dus als een mooie kans. Ook Bibliotheek Vlissingen is enthousiast, en steunt de ontwikkelingen rondom Vlissingen Dronk graag. Ook daar zijn we blij mee, net als met de individuen die ons helpen. Gisteren trakteerden we een groepje mensen, die ons vanaf het begin bijstonden, op een paar biertjes in de stamkroeg. Ook daar slechts positieve invalshoeken en vrolijke woorden, in plaats van gemier en ‘ja maar’ of ‘nu even niet’. En dat ondanks de verschillende achtergronden van iedereen, ondanks de verschillende karakters.

Het zijn allemaal ontwikkelingen die vrolijk stemmen. Dat het project in veel opzichten aansluit op de gewenste ontwikkelingen die vanaf pagina 14 worden geschetst in het Beleidskader opdrachttaak Digitale Innovatie, van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (PDF) vind ik natuurlijk ook mooi. Of om met Skik te spreken: “Nee ik heb ja niks te klagen”.

@

Afbeelding Markt Middelburg 1895: Zeeland in Beeld

2 Reacties

  1. JoG schreef:

    Top ! Proficiat met deze tussenstand. Proost !!

  2. Dank je wel Joost. Proost!

Reageer