clear

zoeken

search

Bibliotheken en eboeken: “van belang dat het voldoende inferieur is”

26 februari 2013

Uiteraard ga ik niets zeggen over de juridische kant van de kamerbrief over het uitlenen van eboeken door bibliotheken, van minister Bussemaker. Dat vind ik allemaal veel te ingewikkeld. Dat neemt niet weg dat ik van de bijbehorende rapporten even een paar passages las, om een indruk te krijgen. Ik kreeg er flinke wegtrekkers van, kan ik je zeggen. Neem nu deze kraker, uit de paragraaf A tale of friction, op pagina 46:

De negatieve effecten van inkoopvoordeel en subsidies op retailers en uitgevers worden verzacht wanneer het aanbod van de bibliotheek relatief slecht toegankelijk, onaantrekkelijk of onvolledig is voor consumenten. In dat geval stappen minder consumenten over van winkel naar bibliotheek en blijft meer omzet in het retailkanaal behouden. Amerikaanse uitgevers benadrukken het belang van de voorsprong van kopen op lenen, dit wordt ook wel friction genoemd. Het is voor uitgevers en retailers daarom van belang dat het aanbod van de bibliotheek voor veel consumenten voldoende inferieur is aan het aanbod van retailers.

Vanaf de jaren ’70 was er veel te doen over het leenrecht voor papieren boeken. In 1986 werd dat recht uiteindelijk ingevoerd. Dat zal nu ook wel weer zo’n lijdensweg worden, ook al vraagt de digitale wereld om een andere benadering. Dat een en ander in de praktijk ook daadwerkelijk heeft geleid tot inferieure dienstverlening is jammer. Het credo ‘iets is beter dan niets’ gaat wat mij betreft niet altijd op. Niet in de digitale wereld. Daar zijn nu eenmaal te veel alternatieven om van ‘niets’ te kunnen spreken. Maar goed, bibliotheken zijn niet de enigen die worden opgevreten.

Gerelateerd:
Tijd voor actie! Frank Huysmans over ebooks, bibliotheken en uitgevers
Bibliotheken niet interessant voor uitgevers van e-books?
We hebben het zeepje al lang geleden laten vallen…
Over downloaden, mediabelasting en de minimalistische torrents van NERROT

@

Krantenknipsel PZC juli 1984: Krantenbank Zeeland

Reageer