clear

zoeken

search

Schieten als in videogames de nieuwe realiteit

14 januari 2013

Aan het wapendebat in de Verenigde Staten komt maar geen einde. De wapenlobby is machtig en er zijn veel mensen die vinden dat wapenbezit een grondrecht is. Als ik erover lees moet ik altijd denken aan de film Bowling for Columbine en dan met name aan bovenstaande animatie, die de voorstanders van wapenbezit briljant op de hak neemt.

Binnen dat grote debat duiken videogames geheid op. Daar heb ik al genoeg over gezegd. Ik wist echter niet dat vuurwapens anno 2013 al zo geavanceerd zijn dat ze van ‘echt schieten’ ook een soort videogame hebben gemaakt. Na het lezen van Why the TrackingPoint ‘lock and launch’ sniper rifle is disgusting ben ik weer een beetje op de hoogte: het slaat helemaal nergens meer op. Bekijk de demo van de fabrikant van dat wapen en je begrijpt wat ik bedoel.

Ik heb niet veel verstand van wapens. In mijn diensttijd moest ik schieten met karabijn, pistool en Uzi, maar ik blonk er niet bepaald in uit, integendeel. Als ik van die lessen iets heb opgestoken is het dat schieten verduiveld lastig is, zeker met een handvuurwapen. De demo wekt echter de indruk dat zelfs ik raak zou schieten, van grote afstand. Misschien ook wel omdat het wapen verdacht dicht in de buurt komt van het wapentuig dat tot voor kort alleen bestond in de fantasie van de makers van games.

Op die manier kan de wapenlobby straks toch nog met droge ogen beweren dat er verbanden gelegd kunnen worden tussen het een en het ander. Het moet niet gekker worden.

Truth is stranger than fiction, but it is because Fiction is obliged
to stick to possibilities; Truth isn’t
-Twain-
@

Reageer