clear

zoeken

search

Rust in vrede Aaron Swartz

13 januari 2013

Vanavond kreeg ik een mail van Joost. Hij meldde dat Aaron Swartz is overleden. Zelfmoord. Dat is een bericht dat me droevig stemt. Twee jaar geleden schreef ik onder meer over hem:

Deze jongeman (hij is 24) heb ik hoog zitten. Vier jaar geleden schreef ik over hem, in zijn rol als mede-initiatiefnemer van het mooie project Open Library. Een jaar later kwam hij weer voorbij in de bijdrage ‘We hebben het zeepje al lang geleden laten vallen’. Deze jongen is al sinds zijn 14e een man. Op die leefttijd was hij al betrokken bij de specificaties van RSS, dat informatieglijmiddel waar ik al zo veel plezier van heb gehad. Hij deed ook veel goed werk voor Wikipedia en websites als Demand Progress en Watchdog.net. Swartz ademt vrije toegang tot informatie. Hij is de belichaming van Creative Commons en Open Access. En hij is radicaal.

Hoe het precies allemaal zit lijkt nog niemand te weten, maar Aaron had al jaren last van depressies. Het is aannemelijk dat de naderende rechtszaak, over die ‘bevrijding’ van wetenschappelijke artikelen, het er niet makkelijker op heeft gemaakt. In Prosecutor as bully duidt Lawrence Lessig de ontwikkelingen rondom die zaak, vanuit zijn eigen, mooie perspectief. Cory Doctorow doet het op zijn manier. Maar het maakt niet veel meer uit. Een jonge held is niet meer.

Rust in vrede Aaron.

Gerelateerd:
De strijd van Swartz: gearresteerd voor het downloaden van 4,8 miljoen wetenschappelijke artikelen

@

Foto: WeCheck

2 Reacties

  1. Bob Pingen schreef:

    Deze tragische US Story verlangt actie. Ook NL kent handige lieden die de internet-revolte juridisch bestrijden. Ik eis dat op internet Alles Voor Iedereen beschikbaar is. Anders heb je er niets te zoeken. Op het toetsenbord, op de barricaden@!

  2. @Bob: in ieder geval toch alles wat in het publieke domein thuishoort. That's the spirit. Er komt wel al iets op gang in ieder geval. Nu hopen dat het ook vruchten afwerpt..

Reageer